2015. január 25., vasárnap

Büszke tartású kecses agarak seregszemléje

Így, télvíz idején szeret az ember visszagondolni a nem is olyan távoli, meleg, napfényes napokra. Mi is így teszünk: tavaly nyáron rengeteg eseményen megjelentünk, rengeteg helyszínről tudósítottunk. Most, június elejétől szeptember végéig, időrendbe szedve visszatekintünk arra, hol is jártunk, honnan tudósítottunk. Reméljük, másokban is kellemes emlékeket idézünk.
 
A középkorban a királyi és főnemesi családoktól elválaszthatatlan volt a nemes kutyák tartása. Főként a gyors mozgású, kecses járású agár-fajta nyerte el a gazdagok tetszését, és tenyésztették is őket becsülettel. Ilyen tenyészhelyként tartották számon Ősagárdot, a Naszály és a Cserhát találkozásánál található, hegyektől övezett, erdőkkel körbevett települést. Ahol az utókor immár hetedik alkalommal, fesztivállal adózott az elődök mesterségének.

Nagy a hőség, izzasztóan nagy. Az ősagárdi focipálya közvetlen közelébe leparkolva szinte elvakít bennünket a kora délutáni nap sugara. Az égen alig-alig mozog egy pár bárányfelhő.
Komolyan zavarja ez az időjárás a nap főszereplőit is. Két eb kis játszadozással igyekszik hűsíteni magát, más „gazdik” óvatosan, inkább az árnyas fák tövébe terelik a kedvenceket. Egy hölgy – mintha csak Szörnyella de Frászt látnánk a 101 kiskutya című filmből – vagy öt kutyus pórázát igyekszik marokra fogni, miközben a gyönyörű szőrű házőrzők minden égtáj irányába kíváncsiskodnak. Ahogy beljebb haladunk, érdekes figura sétál velünk szemben: bajor népviseletben, bőrgatyában virít, mellette asszonya, előttük pedig lihegve, lógó nyelvvel vonulnak a „barátai”. De minden lépés után újabb és újabb agárfajtákba botlunk. Egy kislány éppen most végzett a bíráló bizottságnál. Mosolygós arccal vonul el mellettünk, miközben kutyája frissen szerzett díját szorongatja a kezében.

De akadnak itt más állatok is ám! Délceg paripák, rajtuk különböző díszruhába öltözött lovasaik: a Magyar Dámalovas Egyesület kis különítménye valódi színházi produkciót ad elő, szerelmespárral, nászmenettel.
A kis színpad előtt is nyüzsgés tapasztalható. Először csak a hangszóróból áradnak invitáló hangok az előadásra, de nemsokára előtoppan az udvari bolond, aki rögvest mesét mond a gyerekeknek: a szépséges Porcukorka királykisasszonyt elrabolta a gonosz Latyak herceg, és most indulni kell őt kiszabadítani. A közönség pedig csak kacag és kacag.

A házigazdák sem restek. Bemutatják, hogy az ősi néven kívül miről is nevezetes a falujuk. Apróbb és idősebb néptáncosok pattannak színpadra, „tüzesen” ropják, természetesen vastaps a jutalmuk – és talán még az agárhölgyek és agárurak is ámulnak rajtuk.
Aztán más feladatokkal is meg kell birkózniuk a nemes ebeknek. Nem csupán a szépségüket díjazzák a hozzáértő emberek, hanem a sebes futásukat is, a gyorsaságuk felméréséhez nem elegendő a puszta stopperóra, ide bizony radar dukál.

Este még modern ír kocsmazene szórakoztatja a nagyérdeműt, aztán a kutyák és gazdáik szépen nyugovóra térnek, de lélekben készülve az eljövendő közös feladatokra.
Szöveg: Hegedűs Henrik
Fotó: Sztranyovszky Béla
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése