2015. január 14., szerda

Domborműbe öntött ezerarcú színészóriás

Így, télvíz idején szeret az ember visszagondolni a nem is olyan távoli, meleg, napfényes napokra. Mi is így teszünk: tavaly nyáron rengeteg eseményen megjelentünk, rengeteg helyszínről tudósítottunk. Most, június elejétől szeptember végéig, időrendbe szedve visszatekintünk arra, hol is jártunk, honnan tudósítottunk. Reméljük, másokban is kellemes emlékeket idézünk.



Láttuk őt cserfes palóc lányként hűen őrizni a szülőföld emlékeit és tájszólását filmen, a Katyiban, és méltóságteljes, tekintélyes, de jóságos, emberszerető Nagymamaként a színpadon. Száz éve született Tolnay Klári, s most az évforduló alkalmából rá, több évtizedes tüneményes pályafutására emlékezett az utókor Mohorán.

Ahogy Magyarnándor felől szombat délután fél négy előtt pár perccel beértünk Mohorára, és az iskola utáni első útelágazónál balra fordultunk, bizony alig találtunk autónknak parkolóhelyet, így kissé távolabb fékeztünk le. Tolnay Klári Emlékház hűs árnyékot adó fákkal körbeölelt szűk udvarára érve szinte elállt a szavunk a csodálkozástól: annyian tisztelték meg jelenlétükkel a centenáriumi ünnepséget. Nem messze tőlünk Jagyutt Péter balassagyarmati mestercukrász beszélgetett, aki nemsokára több tálca édességgel kedveskedett a vendégeknek – ő így, szakmája nagyköveteként üdvözölte a századik születésnapot. Ott álltak oldalt pompás népviseletben a Mauks Ilona Asszonykórus tagjai, ráadásul a média is kiváltképp nagy figyelmet fordított az eseménynek, több televíziós stáb és fotósok dolgoztak a helyszínen.

Kis várakozás után, mialatt dr. Beer Miklós megyéspüspök is megérkezett, Vadas Zsuzsa újságíró, a színművésznő személyes barátja lépett fel házigazdai szerepkörben, majd Pongrácz Ágnes, a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület nevében szólt arról, hogy Mohora, mint település kedvez a csodák létrejöttéhez, és a művésznő a maga mesterségében is „csodaszámba” ment.
Fridrich Béla a község polgármestereként köszöntötte a résztvevőket, utána Barna János, a megyei közgyűlés alelnöke beszédében azt hangoztatta, mi, nógrádiak méltán lehetünk büszkék Tolnay Kárira, és vele együtt mindazokra, akik pályafutásukkal, alkotásaikkal öregbítették Palócföld hírnevét az országban, és határainkon túl.

L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára is megosztotta gondolatait a hallgatósággal. Arra utalt, hogy miközben a kétszeres Kossuth-díjas színészóriás szigorúan kettéválasztotta magánéletét, és színpadi munkáját, a háttérben olyan fájdalmas, gyötrelmes, tragédiákkal, csalódásokkal teli életet élt, ami egy férfiembernek is megterhelő lenne. De ő minden este kiállt a színpadra, és feledte, feledtette, milyen viharokkal kell szembesülnie. A közönség iránti figyelem, a mesterség szeretete ugyanis mindennél többet jelentett számára.
Az államtitkár ezután leleplezte az emlékház tornácának falát díszítő domborművet, amely Harmath M. Imre műhelyében készült, és Tolnay Klárit Darvas Iván oldalán ábrázolja az Euridiké című színmű előadása közben. Dr. Beer Miklós megyéspüspök pedig megáldotta az emlékművet.

A közel három órás műsor további része a személyes, anekdotikus emlékezés jegyében telt. Dr. Ács Piroska, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója Tolnay Klári visszaemlékezéseiből olvasott fel néhány részletet, rámutatva, milyen igényes, precíz művész is volt az ünnepelt. A Lovas Ildikónak Cs. Németh Lajossal, Venczel Verával és Őze Áronnal folytatott beszélgetéseiből pedig a színpadi munka, a színfalak mögötti erőfeszítések és emberi kapcsolatok, a próbák hangulatának kulisszatitkaiba kaphattak röpke bepillantást az érdeklődők, nem egy tréfás történetet, mozzanatot is felidéztek az egykori „kollégák”.
A rendezvény során Marozsán Imre, a Magyar Posta filatéliai osztályvezetője bemutatta a Tolnay-centenáriumra készített bélyegsorozatot.
Szöveg: Hegedűs Henrik
Fotó: Sztranyovszky Béla
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése