2015. január 6., kedd

Emlékezés a "malenkij robotra"



Szomorú menet indult el hetven évvel ezelőtt, 1945. január 5-én Berkenyéről. A falu sváb lakosságát úgynevezett „málenkij robotra”, azaz kényszermunkára hurcolták el a szovjetek. A nyolcvankét emberből tizenegyen sohasem térhettek vissza otthonaikba.
 
A második világháború frontja 1944. decemberének első napjaiban érte el Berkenyét. A falut megszálló náci csapatok gyorsan elmenekültek, így a községbe bemasírozó szovjet katonák minden harc nélkül elfoglalták a települést. Csakhogy ezzel még nem értek véget a lakosság megpróbáltatásai. December 22-én egy hadparancs készült, amely minden német származású munkaképes embert jelentkezésre kötelezett. Megtagadása esetén hadbírósággal fenyegettek. Mentességet csak a három éven aluli gyermekeket nevelő anyák és az igazolással rendelkező betegek kaptak.
Január 4-én a község vezetői, szovjet parancsra végigjárták a házakat és összetoborozták az embereket. Eredetileg úgy szólt az „ukáz”, hogy csak 1-2 heti munka vár rájuk, és a közelben. Másnap, a mai óvoda helyén lévő egykori iskola épületében gyülekeztek a mit sem sejtő emberek. Délben indult a „transzport”. A gyaloglókat fegyveres katonák kísérték. Nőtincsen, Nézsán, Szirákon, Vanyarcon át vonultak, érintették Gyöngyöst, majd a kál-kápolnai vasútállomásra hajtották szerencsétleneket. Itt már tudták, a végcél a Szovjetunió. Míg a vonatra vártak, kerítéssel körbevett területen őrizték őket. A kápolnai lakosok megszánták a foglyokat, sok élelmet, kenyeret, tejet vittek nekik. Közben megérkezett a többi „transzport” is: Nagymarosról, Kismarosról, Zebegényből, Vecsésről és Szendehelyről – egytől egyig német származásúakat hoztak.
A szerelvény néhány nappal később elindult. Iszonyatos körülmények között, egy hónapon keresztül tartott az út, mire Ukrajnába, a Donyeck környéki szénmedencébe értek. Sokan meghaltak út közben, őket az állomásokon egyszerűen kihajították a vagonból.
A „málenkij robot” lágereiben tovább folytatódtak a nélkülözések. Az emberek többségét a bányákban dolgoztatták, három-négyszáz méteres mélységben, és ha nem került felszínre az előírt mennyiség, csökkent a kenyéradag. Mások építkezésekre, fűrészüzemekbe, vasgyárba, illetve a nők főleg mezőgazdasági kolhozokba kerültek. Az őrök, a tábor vezetői folyamatosan azzal áltatták a rabokat, hogy „szkora damoj”, azaz hamarosan hazamehetnek. Erről viszont szó sem volt. Az ottani lakosság kezdetben előítélettel viseltetett a foglyok iránt: fasisztáknak nevezték őket, akik előlük veszik el a kenyeret. Később, mikor szembesültek a sorsukkal, már barátságosabban bántak velük.
Először a betegek kerülhettek haza – 1945 októberében. De még itthon is megaláztatásban volt részük: Debrecenbe érve ugyanis politikai szűrés alá vetették őket, és akiknek a múltjában kivetni valót találtak (SS-kollaboráns vád, vagy úri származás), azokat visszatartották.
A többiek még két évig szenvedtek a messzi földön. Két csoportban, 1947 és 1948 nyarán térhettek haza. A berkenyeiek közül tizenegyen ott pusztultak a lágerben. A hazatérteket megeskették, semmit sem szólhatnak arról, mit éltek át Ukrajnában. Csak sugdolózva, családi körben oszthatták meg nélkülözésük történetét a szeretteikkel, a falu pedig évtizedekig megbélyegezte őket.

A hallgatás a rendszerváltás után szűnt meg. Ekkor került felszínre minden szörnyűség. Még abban az esztendőben, 1990. június 3-án felavatták a berkenyei templom felé vezető út mellett a „málenkij robot” helyi áldozatainak emlékművét. Az Ukrajnába hurcoltak közül hatan még ma is élnek a községben.
A tragikus eseményekről – személyes visszaemlékezéseket felhasználva – 2013-ban jelent meg összefoglaló, Schmidt József tollából, ez a berkenyei községi honlapon bárki számára hozzáférhető.
A hetven évvel ezelőtti szomorú napokra idén január 10-én emlékeznek meg Berkenyén. Délelőtt fél tízkor indulnak a tisztelgők, és buszokkal és autókkal Ősagárdig mennek. Onnan indul vissza a gyalogos menet, amely dél körül megáll egy pihenőre Nőtincsen, itt lesz vendéglátás is. A tervek szerint délután 14 óra tájban érkeznek meg Berkenyére, ahol a Szent Anna fogadóban folytatódik a rendezvény, megemlékező beszédekkel, filmvetítéssel, majd a résztvevők az emlékműhöz vonulnak, s ott gyújtanak gyertyát a „málenkij robot” során elhunytak tiszteletére.
Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése