2015. január 19., hétfő

Emléktábla a város egykori ékkövének



Azon a szörnyű hajnalon, 1944. december 9-re virradóra iszonyatos robbanás rázta meg a várost. A menekülő német csapatok romba döntötték a település ékkövét, Közép-Európa egyik legnagyobb ortodox zsinagógáját. A pusztulás hetvenedik évfordulóján az utókor emléktáblát állított a díszes épület tiszteletére – ahol egykor magaslott, a mai piac területén.

Egy közösség erejét, számát, jelentőségét hűen jelzi minden városban, faluban, mekkora nagyságú a temploma, ahol a hívek összegyűlhetnek. Miután a balassagyarmati és környékbeli zsidóság lélekszáma a XIX. század közepén egyre csak gyarapodott, kézenfekvő volt, hogy új zsinagógájukat is monumentálisra emeljék. Így készült el 1868-ra a négyezer embert is befogadni képes, hatalmas épület a mai Thököly és Hunyadi utcák között, a jelenlegi piac helyén. Csakhogy, amikor elérkezett a második világháború vérfürdőjének végzete, a nyár elején elhurcolt izraelita lakosság sorsához hasonlóan a zsinagóga sem élte meg a békét. A német hadsereg raktárnak használta a templomot, majd miután menekülniük kellett a városból, felrobbantották.

A hetvenedik évfordulóra a Hit Gyülekezete helyi szervezete által kezdeményezett emléktábla-állítás avatóünnepségén a vasárnap délelőtti esőmentes, de cseppet sem kellemes időben,  Nógrádi Gergely operaénekes, a budapesti Frankel Leó utcai zsinagóga kántora előadásában gyönyörű siratóének szólt bevezetőül, majd Bauer József, a balassagyarmati zsidó hitközség elnöke emlékezett. Elöljáróban, néhány mondatban az idei Holocaust-emlékév helyi eseményeit és a nagy múltú közösség történetét idézte fel, milyen komoly szerepet is játszott több évszázadon át a város kulturális, gazdasági, kereskedelmi, művészeti életében. Majd rátért a zsinagógára. Kiemelte, hogy mivel az 1850-es években már száz-százhúsz zsidó gyermek született a városban és környékén, így fontossá vált, egy méltó méretű templom felemelése. Amely aztán a nagy ünnepeken telis-tele lett emberekkel. A szónok kiemelt néhány momentumot is, az épület fennállásának közel nyolcvan évéből. Újságcikkekből idézett, hogy a megyei sajtó milyen szép szavakkal szólt arról például, amikor a belső térben, az első világháborúban és a Civitas Fortissima „csehkiverő” harcaiban életét áldozott zsidó katonák emléktábláját avatták, vagy azt a napot, amikor ezrek köszöntötték a városba érkező új főrabbit. Kitért a szomorú időkre, a Holocaustra, és a felrobbantás szörnyű óráira. 

Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere személyes, meghitt gondolatokkal hangsúlyozta, a település szent helyének számít, ahol egykor a zsinagóga állt. A zsidóság múltja, azok az értékek, amelyeket annak idején megteremtettek, azok a vívmányok, amelyekkel a zsidó emberek, az egyszerű pékek, kereskedők, vagy akár az építész Magos (Munk) Dezső hozzájárultak a település fejlődéséhez, mindi-mind szerves részét képezik a város történelmének, és az utókor kötelessége, hogy tisztelegjen előttük. Egy idézetet is hangoztatott, mely szerint az izraelita hitű lakosságot a gyűlölet pusztította el, és a szeretet emlékezik rájuk, és a mai nemzedékeket ez a szeretet vezesse, ha a múltat idézik, ha a jelent látják, vagy a jövőbe tekintenek.
Mocsár Richárd, az ötletgazda Hit Gyülekezete lelkésze pedig két fontos szempontot emelt ki: azt, hogy a felrobbantott templom és a hozzá szorosan kötődő oktatási és kulturális intézmények egyfajta szellemi műhelyt képeztek annak idején, másrészt utalva Medvácz Lajos szavaira kiemelte, a szeretet mellett az igazságosság is előtérbe kerüljön, ha a múlt ártatlan véráldozataira gondolunk.
Az emléktábla leleplezését, és a koszorúk elhelyezését követően zárásként ismét Nógrádi Gergely énekelt – a Remény Dalát előadva.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése