2015. január 25., vasárnap

Faluházat is avattak a százszínű szentei forgatagban

Így, télvíz idején szeret az ember visszagondolni a nem is olyan távoli, meleg, napfényes napokra. Mi is így teszünk: tavaly nyáron rengeteg eseményen megjelentünk, rengeteg helyszínről tudósítottunk. Most, június elejétől szeptember végéig, időrendbe szedve visszatekintünk arra, hol is jártunk, honnan tudósítottunk. Reméljük, másokban is kellemes emlékeket idézünk.



Szente – Sokszínű programokkal csábították a vendégeket múlt vasárnap a község közösségi terére és környékére. Termelői vásár, sütés-főzés, mesejáték-előadás és tájházavató ünnepség jól megfért egymás mellett – a késő-délutáni, esti fergeteges koncertekről már nem is beszélve.

Fura látvány fogadott bennünket, ahogy a hatalmas hőségben odaérkeztük a szentei közösségi térhez. Egy traktorszerű jármű éppen kiszabadított egy sár fogságába esett furgont – amelynek sofőrje ügyet sem vetett a sárga-piros szalaggal elkerített „tiltásra”. Illés Kálmán, a házigazda polgármester fejcsóválva figyelte az eseményeket, de hamarosan jobb lett a kedve, amint az aznapi programokat ecsetelte. Az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesületének néhány munkatársa kíséretében kisvártatva elindultunk a „szomszédságba”. Fahídon áthaladva értünk a tájházhoz, ahol az udvaron már helyi fiatalok, népviseletbe öltözötten gyülekeztek. Miután megérkezett Balla Mihály országgyűlési képviselő, kezdetét vette az átadóünnepség. Felvezetőként furulyajáték szólt, majd Illés Kálmán számolt be arról, milyen forrásokból „csinosították” ezt a régi parasztházat és szerezték meg a berendezéseket, a kiállítási tárgyakat. Segítettek ebben az uniós pályázatok, de kiemelte a helybéliek jótékony adakozókedvét is. Balla Mihály személyes példákkal szolgált arra, milyen fontos a mai, üzletlánc-termékeken felnőtt nemzedéknek az elődök értékeinek megőrzése, a hagyományok ápolása. Egy-egy százéves komód, egy-egy régi-régi szerszám, amit utoljára talán nagyapáink használtak a mezőn a széna összehordása közben, milyen hatalmas kincs az utókornak. Urbán Gábor, a térségfejlesztő egyesület nevében végül örömét fejezte ki, hogy a tájház létrehozásában ők is közreműködhettek.

A szalag átvágása után, benn az épületben kellemesen üdítőleg hatott a kintinél jó pár fokkal alacsonyabb hőmérséklet. A búbos kemencén csuprok és fazekak sorakoztak, meg is jegyezték néhányan, milyen finom is az ilyen cserépedényekben készült jófajta töltött káposzta. A konyha után nézelődtünk kicsit a tisztaszobában, majd visszatértünk a hőségbe. Először a szabadtéri kemence környékén „szaglásztunk”. Tejfölös-hagymás kenyérlángos készült éppen – meg is indultak a pavlovi reflexek. Nem messzire innen palacsintasütő asszonyok sürgölődtek, s ha már ez a mértéktelen majszolásra ingerlő édesség került fókuszba, hát a közösségi ház előtti színpadon is az ízletes étek került szóba. A „Palacsintás király” című mesejátékot adta elő a mihálygergei amatőr színtársulat – palóc tájszólással vegyítve. Az asszonyok humoros produkcióját kacagva nézték az apróságok és szüleik.

Sétánk során még röpke szemlét tettünk a helyi portékák kirakodó vásárán, de a fő műsorszámokat, amelyre majd a nagy tömeg befutott, már nem vártuk meg – este a Hooligans zenekar fellépésén százak és százak „csápoltak”.
Szöveg: Hegedűs Henrik
Fotó: Sztranyovszky Béla
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése