2015. január 17., szombat

Gyarmati kitekintés 2015-re



Az új év „hajnalán” a Nógrád Megyei Hírlap január 17-i számában összeállítást közölt arról, hogy a térség polgármesterei miként, milyen várakozásokkal tekintenek a 2015-ös kihívások elé, mekkora feladatok várnak a településükre.

Ebben megszólalt Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere is. Elöljáróban kifejtette,  hogy a város és környezete bár hordozza magán az észak-magyarországi régió hátrányos jegyeit, mégis, a megyében itt a legjobbak a gazdasági mutatók, gyarapodik az iparűzési adóból származó bevétel, nőtt a vállalkozók száma, felére esett vissza a munkanélküliségi „ráta”, és adóerő-képesség tekintetében a lakosságszámhoz viszonyítva az ország ötven legkedvezőbb helyzetű városa között található Balassagyarmat. Hozzátette, hogy a kormányzati adósság-konszolidáció következtében a rendszerváltás óta a 2014-es esztendő volt az első, amikor szilveszterkor sem adósság, sem kifizetetlen számlák halmaza nem terhelte az önkormányzatot. Ugyancsak kedvező jel – említette a polgármester -, hogy a nógrádi járások a területfejlesztési besorolás szempontjából újra kedvezményezett helyzetbe kerültek, azaz 2015-től ismét megnyílhatnak a támogatási források „csapjai”.
Az idei tervekre kitérve Medvácz Lajos felsorolta, milyen fejlesztések megvalósulását várják. Folytatódik a belváros korszerűsítése: befejeződik a jelenleg is zajló Városi Képtárat és a szabadtéri színpadot magába foglaló „Palóc Agóra” beruházás, illetve a régi buszpályaudvar területének „megszerzésével” további parkolóhelyek létesíthetők. Megindul a várost déli irányból, a Kábelgyártól kiinduló tehermentesítő út építése, átköltöztetik a Szügyi útra a Városüzemeltetési Kft. telephelyét, és megújulnak az intézmények is – mint például a Rózsavölgyi Márk „zeneiskola” Óváros téri épületén kicserélik a tetőt, de további energetikai korszerűsítéseket is végeznek. Idén megkezdődik a közvilágítás korszerűsítése.
A legnagyobb „dobást” a végére hagyta a polgármester. Ha minden a tervek szerint alakul, őszre elkészül az Ipolypart Sport – és Szabadidőközpont részeként a régen várt fedett tanuszoda.
Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése