2015. január 18., vasárnap

Helyi értékek színpompás sora

Így, télvíz idején szeret az ember visszagondolni a nem is olyan távoli, meleg, napfényes napokra. Mi is így teszünk: tavaly nyáron rengeteg eseményen megjelentünk, rengeteg helyszínről tudósítottunk. Most, június elejétől szeptember végéig, időrendbe szedve visszatekintünk arra, hol is jártunk, honnan tudósítottunk. Reméljük, másokban is kellemes emlékeket idézünk.



A legkisebb apróságok még este kilenc órakor is önfeledten szórakoztak, mi több, a színpadon táncoltak szombaton, a honti falunapon. A remek hangulatban minden műfaj rajongói megtalálták a maguk örömét.
Nógrád megye északnyugati szegletében járunk. Valóban szeglet ez, mert nyugat felől szinte egy vonal mentén magasodnak fölénk a Börzsöny vonulatai, északról pedig az Ipoly, és tágas ártere zárja le a tájat. Itt terül el, a 2-es út zajától kísérve, de azért forgalmától elkerülve Hont község. Ide tartunk, a falunapra.

Az autóbusz útját takaros porták kísérik. Egy almafa büszkén hajol be a járda fölé, roskadoznak rajta a termések. Néhány házon az „Isten hozott” felirat díszeleg. A polgármesteri hivatal udvarára igyekszünk, ahol már nagy a készülődés. Fehér ruhás, népviseletes asszony hívja a vendégeket egy sátor hűvösébe, ahol helyi termékeket kóstolhatnak. A drégelypalánki hagyományőrzők nem is restek, néhány perc múlva buzgón falatozzák a süteményeket.
Nemsokára indul a műsor. A színpadon három kislány. Hastáncosok. Ahogy jártuk korábban a megyét, a hasonló rendezvények elmaradhatatlan kelléke a hastáncolás – korosztálytól függetlenül. Lám, a kicsik, néha még esetlenül utánozzák a mozdulatokat, de ahogy múlik az idő, úgy jönnek egyre jobban bele. Ahogy mondani szokás: itt is szükség van az utánpótlásra. Nemsokára oktatóik következnek, hatalmas, szárnyszerű kellékek kitartó lengetésével színesítik programjukat. 

A drégelypalánkiak befejezik a „nassolást”, hiszen ők következnek. Miközben az asszonyok énekelnek, egy idős bácsi olyan „hetykén”, legényesen ropja a talpalávalót, hogy a fiatalok a nyomába sem szegődhetnek.
Házigazdák jönnek. Előbb a modern tánccsoport nagyszerűen koreografált előadását látjuk, majd Kamilla és Marika asszony vív tréfás szópárbajt a honti mindennapok összes kedélyes témáját felemlegetve. Miközben a fiatal színi-tehetségek „A beteg disznó” című komédiáját nézzük, Gál Magdolna, a helyi polgármester asszony sodródik mellénk. „A mi falunapunkon nem az a fontos, hogy neves sztárvendégekkel csalogassuk ide az embereket, hanem az, hogy az itteni, és a környékbeli értékeket mutassuk be” – mondja, és aligha lehet vitába szállni az igazsággal.

Egy furulyás és egy népdalos kislány után megzenésített versek hangzanak fel. Az előadók a messziről jött idegen számára meglehetősen ismeretlennek tűnnek, de megtudjuk, errefelé igencsak népszerű fellépő a bernecebaráti és kemencei tagokból álló K-Ember együttes. Egy Szabó Lőrinc vers „kántálása” alatt kis kitekintőt teszünk a sátrak mögé. Nem túl nagy, még a kézilabda pálya méreteit sem elérő, és cseppet sem mértani tökéletességű foci küzdőtérhez jutunk, ahol nagy port felverve éppen két bősz csapat feszül egymásnak. Megtudjuk, korábban az ilyen eseményeken a focibarát férfiak rendszeresen a település túlsó végén lévő „hivatalos” pályára mentek át a labdát kergetni, de jobb így, ha egy helyen van minden, a kisebb területen is vígan elfáradnak az emberek - néhányan közülük már lihegve „osonnak” egy hűsítő korsó sörért. 

Már szürkülni kezd, mikor a dejtári Szivárvány kórus szórakoztatja a nagyérdeműt – a kizárólag asszonyokból álló dalos társaság még egy ajándékot is hozott: a vendéglátó polgármester nemrégiben ünnepelte neve napját, ez alkalomból köszöntik.
Lassan beáll tényleg az este, a szúnyog-légiók is megkezdik vérszívó munkájukat. Ideje indulni: még látjuk, ahogy az utolsó fellépő, Demeter Zsuzsi a közönség köréből választ magának mambó-táncpartnert, és miközben a kedvelt dalokat zengi, kislányok perdülnek táncra a színpadon a háta mögött – aztán búcsúzunk is Honttól, az Ipoly-parttól.
Szöveg és fotó: Hegedűs Henrik

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése