2015. január 5., hétfő

Kállay Bénire emlékeztek



Születésének 175. évfordulóján, Bercelen az önkormányzat és az általános iskola tartott december 22-én megemlékezést a község temetőjében nyugvó Kállay Béniről, az Osztrák Magyar Monarchia egykori közös pénzügyminiszteréről.

Az 1903-ban elhunyt Kállay Bénit, aki a Monarchia közös pénzügyminisztereként a katonailag megszállt Bosznia-Hercegovina kormányzója is volt, eredetileg Budapesten helyezték örök nyugalomra, de miután özvegye Bercelen telepedett le, férje hamvait ide hozatta át. A jelenlegi díszsírhelyet, Győrfi Sándor szobrászművész alkotását, 2004-ben emelték.

A december végi megemlékezésen Hegedűs Henrik újságíró elevenítette fel röviden a kiváló közéleti személyiség életútját. Kiemelte, ahhoz a nemzedékhez tartozott, amelyet Nemeskürty István irodalomtörténész a „kőszívű ember unokáiként” emlegetett, s akik gyermekfejjel élték át az 1848-as forradalmat, majd a Kiegyezés után lendült fel politikai pályájuk. Hozzátette, Kállay Béni manapság kevéssé méltatott egyénisége történelmünknek, ám annál meghatározóbb szerepet játszott a nemzeti liberalizmus dicsőséges korszakában. Sokatmondó tény, hogy huszonegy éven keresztül, megszakítás nélkül lehetett az Osztrák-Magyar Monarchia közös pénzügyminisztere, ami nem csupán a politikai megbízhatóság, hanem a magas színvonalú szakértelem jele. Boszniai kormányzóságában sem feledkezett meg szabadelvű, toleráns gondolkodásáról, és mind a mai napig tisztelettel beszélnek róla a soknemzetiségű délszláv államban, mind a szerbek, mind a muzulmán hitű bosnyákok.
Ezután Hulitka Róbert római katolikus plébános mondott áldást, majd Jánvári Andrásné, Bercel polgármestere, és Batta Tibor, a helyi általános iskola igazgatója koszorúzott a sírnál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése