2015. január 30., péntek

Legbátrabb Városnak tisztelgett a megyei közgyűlés



Civitas Fortissima napján, a Legbátrabb Városnak tisztelegve Balassagyarmaton tartotta kihelyezett ülését csütörtökön Nógrád Megye Közgyűlése.

Mint ismeretes, országos vita kerekedett abból, hogy a megyei közgyűlés előbb határozatilag áttette székhelyét Salgótarjánból Balassagyarmatra, majd miután az Országgyűlés ehhez nem járult hozzá, minden maradt a régiben. Most, ez a kihelyezett tanácskozás tehát nem csupán a város ünnepének szólhatott, hanem a közelmúlt tekintetében gesztusértéke is volt.
Az ülés elején Skuczi Nándor, a közgyűlés elnöke egy nagyméretű, a város és a megye címerét ábrázoló, díszszalaggal átkötött tablót adott át Medvácz Lajosnak, Balassagyarmat polgármesterének. Aki Civitas Fortissimára, azaz 1919. január 29. dicső napjára utalva elmondta, óriási politikai jelentőséggel bírt akkor, hogy a vasutasok szociáldemokrata vezetője, és a vármegye konzervatív főjegyzője kézfogással pecsételte meg együttműködését a cseh csapatok kiverése érdekében – mondván: a haza mindenek előtt. Ez legyen példa arra, hogy a két önkormányzatnak, megyeinek és városinak össze kell fognia ahhoz, hogy Nógrád előre léphessen.

A kihelyezett ülés napirendi témái között szerepelt az előző tanácskozás óta eltelt teendők ismertetése, amelynek során Skuczi Nándor kiemelte, megkeresést kapott a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjától, amelyben egy innovációs együttműködési lehetőséget villantottak fel a két partner között. Boldvai László képviselő (MSZP) hozzátette, ehhez csak abban az esetben lehet hozzájárulni, ha Nógrád megyének konkrét előnye származik a kapcsolat felvételétől, Barna János alelnök erre ráerősítve közölte: ha csak arról van szó, hogy a fővárosi professzorok profitálnak a nógrádi tudományos eredményekből, felesleges minden erőfeszítés.
Következő napirendi pontként a közgyűlés 2015-ös költségvetésének elfogadása került terítékre, amellyel kapcsolatban Barna János megjegyezte, ez a közel háromszáz-millió forintos előirányzat voltaképpen épp csak elég a feladatok ellátására, a működés és működtetés szempontjából sok mozgásterülete nincs tovább az önkormányzatnak. Borenszki Ervin képviselő (MSZP) szót kérve megjegyezte, ő úgy tudja, hogy például a balassagyarmati Szent Imre Iskola is hasonló pénzösszegből gazdálkodik, ami voltaképpen semmi, annyi minden feladatot és hatáskört elvontak tőlük központilag. Némi politikai eszmefuttatásba kezdett, ennek során a központi kormányzat centralizációs törekvéseit ecsetelte, amelynek szerinte a vidéki intézmények, mint például a gyarmati kórház lesznek a kárvallottjai. Barna János „replikázott”: a háromszáz millión felül azért 41 milliárd forintos fejlesztési forrás elosztásáról dönt a testület, vagyis nagyban meghatározhatják bizonyos területeken a térség fejlődését. Skuczi Nándor hozzátette: ez a 41 millió forráselosztási feladatvállalás elég komoly hatáskör, amelyre oda kell figyelni. Abban azonban mindenki egyetértett, hogy az állami támogatás összegének emelését Nógrád megye irányában mindenképpen ki kell lobbizni, mert például Pest megye, hasonló feladatkörrel, kétszer annyi támogatásban részesül az államtól – el is fogadták a képviselők a határozatot, hogy pótlólagos forrást igényelnek a kiegészítő állami támogatásból.
A testület a továbbiakban a 2015-ös feladatok sorrendjét jelölte ki: prioritásként vetítették előre a terület – és vidékfejlesztési tevékenységet, az azzal kapcsolatos feladatok összehangolását a különböző szereplők (közgyűlés, kormányzat, önkormányzatok, gazdasági élet szereplői) között, illetve kiemelt célként határozták meg a nógrádi identitás erősítését, elsősorban a rendezvénykínálat szélesítése, a programsorozatok bővítése érdekében.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése