2015. január 24., szombat

Megérne egy renoválást Madách szobra



Gyurkó Péter kollégám és barátom a pénteki Madách ünnepségen remek fotókat készített Sidló Ferenc hetvenhét esztendővel ezelőtt készített és felállított szobráról. Az egyik közeli fotó azonban rámutat egy komoly hiányosságra, ami a kultusz erősítése miatt is felettébb rászorul a pótlásra.

Bizony, nincs a legjobb állapotban az alkotás. Nem vagyok sem restaurátor, sem művészettörténész, sem másfajta, szoborügyek nívójának megítélésében járatos szakember, de az még a laikus szemével is könnyen észrevehető, mennyire megkopott minden, a fej, az arc, a kéz, a test, szóval Madách állapota egyre romlik, amit az időjárás csak felerősít. Bevallom, én magam, emlékezetemben nem tudom feleleveníteni, mikor láttam restauráló, vagy akár csak toldozgató-foldozgató, festő-véső munkásokat itt, a régi vármegyeháza nyugati oldalánál. Persze láttam már a Sidló-műre felcsimpaszkodó kiskölyköket, meg alkalmi babérkoszorút is a homlokára aggatva.
Nem is olyan régen, amikor a Civitas Fortissima tér beruházása készült, a Mikszáth-örökséget ápoló társaság fogta, és renováltatta Herczeg Klára mell-alkotását, ami most pompásan csillog-villog, főként tavaszi napsütésben. A közelmúltban pályázati pénzen sikerült az első világháborús honvéd emlékművet „kicsinosítani” a Hősök terén, január 28-án fel is avatják ünnepélyesen. A következő hasonló fejezet akár a Madách-szoborról is írható lenne.
Nem tudom, kihez kellene fordulni, nem tudom – mert nem beszéltem (még) e témában az illetékesekkel – a balassagyarmati városvezetésben felötlött e a műalkotás megszépítésének ötlete, nem tudom, hogy ebbe lenne-e beleszólása mondjuk a műemlékvédelmi hatóságnak, de egy tuti: Madách sokáig nem maradhat így, mert az idő még jobban elemészti…
Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése