2015. január 14., szerda

Megújult a 16-os honvéd szobor és környezete



Az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából kiírt pályázat lehetőségével élve a balassagyarmati önkormányzat felújíttatta a Hősök terén lévő 16-os honvéd szobrot – ezzel együtt az emlékmű környezete is megszépül.

A Honvédelmi Minisztérium pályázatára még tavaly év elején a Polgárok Balassagyarmatért és a Palócságért alapítvány figyelt fel. Eredetileg két terület korszerűsítési munkálataira szerettek volna forrást találni, ám a hősi temetőre nem nyertek támogatást. Időközben a városi önkormányzat átvette a „mentor” szerepét, így a pályáztatás következő fokozatait már ők intézték. 

A 16-os honvéd szobor esetében volt bőven javítanivaló. Az idők folyamán ugyanis a központi katonaalak sisakjának a pereme teljesen elkopott, a talapzat is megsérült, a hátsó oldalon pedig az egyik betonlap kimozdult a helyéről. E mellett az egykori gyalogezred hősi harcainak helyszíneit mutató feliratok újravésetése elengedhetetlenné vált, miként a környezetének további rendbetétele is. Több életveszélyesnek minősülő fát kellett megmetszeni, legallyazni és a szobor díszkivilágítását is illett korszerűen megoldani.
A munkálatok az elmúlt esztendő novemberében kezdődtek, és december végére a nagy részükkel el is készültek a kivitelezők. A talapzat körült még egy talajszintből néhány centiméterrel kiemelkedő díszköves burkolat is készült. Néhány kisebb munka van még hátra: a feliratozás díszítése, illetve a kompozíció jobb oldalán egy kis területen töredezett falrész helyreállítása, valamint némely tereprendezés. A tervek szerint egy láncsorral még külön körbeveszik majd a szobrot. Csach Gábor alpolgármester tájékoztatása szerint a Civitas Fortissima ünnepségsorozat felvezetéseként, január 28-án adják át a felújított emlékművet.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése