2015. január 16., péntek

Mikszáth: az ellentmondások embere




„A legíróbb író.” „Isten a Palóc Olümposzról.” Ilyen jelzőket használtak például a kortársak és az utókor méltatói Mikszáth Kálmánnal kapcsolatban. Szűkebb hazánk kiemelkedő irodalmi személyiségére születésnapja alkalmából Balassagyarmaton, a Civitas Fortissima téren is megemlékeztek.


Az ünnepség elején a Mikszáth Kálmán Társaság nevében Pásztor Sándor köszöntötte a jelenlévőket, majd felvezetésként néhány gondolatot idézett az ezen a blogon korábban megjelent „Miért szeressük Mikszáth Kálmánt?” című jegyzetből.

Ezután a Szent Imre Keresztény Iskola diákjai adtak elő egy jól megszerkesztett műsort, amelyben párhuzamosan olvastak fel visszaemlékezéseket, illetve részleteket néhány Mikszáth-műből. Mondataik nyomán megelevenedett a Ló a bárányka és a nyúl című novella tragikus háttere, s elhangzott: „Jánoska, hallod, apád az életbe visszadalolt”. De felidéződött a Beszterce ostroma temetési jelenete, a Néhai bárány pár kezdő „képsora”, vagy az „Az a fekete folt” néhány jelenete.
Az iskolás lányokat igazgatójuk, Melo Ferenc emlékbeszéde követte. Ő elsősorban azt hangsúlyozta ki, mennyire volt Mikszáth Kálmán az ellentmondások embere. Mert a joviális, nyugodt, a karosszékében pipára gyújtó úr e benyomás alapján akár „unalmas” író is lehetett volna, „érdektelen” témákkal, ellenben varázslatosan nyúlt a történetekhez, a figurákhoz. Írásaiból nem hiányzott a romantika, viszont végtelenül realista módon mutatott olykor-olykor ironikusan éles képet saját koráról. Közismerten elítélte a dzsentri életmódot és viselkedésformát, mégis, pozitív hőssé változtatja az e magatartásformát mutató Noszty Ferit. „Megkésett hősei”, mint Pongrácz István, vagy az „időutazóvá” váló Zrínyi Miklós őrültnek tűnnek, talán azok is valójában, ugyanakkor a régimódiság jegyeit erkölcsi magasztosságukban, lovagias emberségükben is magukon viselik. Melo Ferenc hozzátette: számunkra, nógrádiaknak ő a „Nagy Palóc”, aki nem csupán az ország, de az egész világ elé tárta e vidék, a palóc emberek, a palóc táj értékeit, minden szokásával, babonáival. Ezért is, talán mi, a kései „leszármazottak” tudjuk igazán értelmezni, egyben értékelni és elfogadni Mikszáthot. 

A rendezvény végén a megemlékezők megkoszorúzták az író régi vármegyeháza előtt álló szobrát.
Hegedűs H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése