2015. január 6., kedd

Nehéz időszak után új utakon Romhány



Komoly feladatok várnak 2015-ben Romhány önkormányzatának új vezetésére. Elsőrangú cél a jelenleg is zajló, a község életét nagyban befolyásoló beruházások befejezése. Vezér Attila polgármesterrel ezekről a tervekről beszélgettünk.

Az önkormányzatok adósságának rendezését megelőző időszakban, az országos médiában negatív példaként emlegették Romhányt. Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője a különböző fórumokon, megszólalásai alkalmával többször hangsúlyozta, milyen súlyos helyzetbe sodorta nemcsak önmagát, hanem a falu teljes lakosságát a település vezetése azáltal, hogy közel hétszázmillió (!) forintos hiányt halmozott fel. De jött „állambácsi” és a kormányzati konszolidációnak köszönhetően ez az összeg egyik percről a másikra nullára csökkent.
Vezér Attila, az október 12-én megválasztott új polgármester már a beszélgetés elején kiemeli, ha nem érkezik a központi segítség, alighanem csődbiztost kellett volna Romhányba kinevezni, hogy helyrerakja a zilált pénzügyeket. Hozzáteszi azonban, azzal, hogy az adósságállománytól megszabadultak, még nem lett minden hirtelen „rózsás”. Ellenkezőleg: amióta elfoglalta a polgármesteri széket, számos kedvezőtlen körülménnyel kellett szembesülnie, s bár ő maga szó szerint nem így fogalmazott, de nem tudni, hogy mikor milyen „csontváz” bukkan elő még a szekrényből.
-        Nem kívánom kritikai megjegyzésekkel illetni az elődöket, inkább azokra a feladatokra igyekszem összpontosítani, amelyek megoldását a lehető legrövidebb időn belül meg kell találni, el illik végezni – tér ki a közeljövőre a közigazgatási gyakorlattal rendelkező férfiú, aki az előző négy évben a szomszédos Szátok élén állt. – Aki nemrégiben Romhány belterületén közlekedett, közvetlen közelről láthatta, milyen munkálatok zajlanak. A szennyvízberuházás, a csatornahálózat kiépítése lassan valóban befejeződik. Az utóbbi időkben rengetegen panaszkodtak, milyen körülményesen autóznak át itt, a falu főutcáján, remélem, heteken belül már jóval kényelmesebben utazhatnak. Amikor megalakult az új önkormányzat, még egy rendkívüli ülést is összehívtunk, hogy áttekintsük, éppen ezek a munkálatok milyen ütemben haladnak. Egy szolgáltató, jelen esetben az ÉMÁSZ, megszaporodott egyéb tevékenysége miatt csúszik néhány kivitelezési elemmel, és mintegy hat darab úgynevezett átemelő-szivattyú még bekötésre vár. Egy banki hitelszerződés ügyében is tárgyalunk, bízom benne, minél előbb kedvező elbírálásban részesülünk, így mindent összevetve tarthatjuk az eredetileg megszabott január 25-i, illetve május 29-i teljes befejezési határidőt – de a lényegi munkákkal még az idén elkészülnek a kivitelezők.

A szennyvízberuházáshoz kapcsolódó „projekt” tizenhat utca korszerűsítése, illetve újraaszfaltozása. Erre már 2010-ben pályázati forrást lelt az előző önkormányzat, ám a szennyvíz-rekonstrukció előbbre való fontossága miatt ez halasztódott. Az ok érthető: nem akarták a frissen felrakott burkolatot feltúrni. Ám időközben emelkedtek az árak, így a kivitelezésre megszabott anyagbeszerzési és egyéb célú, eredetileg megállapított összegek ma már nem érvényesek.
- Kiemelten fontos, hogy a szennyvízzel együtt ezeknek az utcáknak a kérdését is megoldjuk – tért ki az újabb témára Vezér Attila. – Mintegy 13 millió forint önerő és 28 millió ÁFA hiányzik ahhoz, hogy megkezdődhessen az útfelújítás. Bár nagyon foghíjas a kasszánk, megteszünk mindent, hogy a hiányzó pénzt előteremtsük. Ebben számítunk Balla Mihály országgyűlési képviselő, és a kormányzat segítségére is.

A település vezetője büszkén mondja, rendkívül együttműködő, Romhányért élő-haló személyiségek kerültek a képviselő-testületbe, azaz hatékony a döntéshozó munka. A működőképességi feltételek javítására 25,5 millió forint értékben pályáztak a régi nevén ÖNHIKI-nek emlegetett minisztériumi támogatásra, s ha valóban sikerül stabilizálni az önkormányzat pénzügyeit, immár olyan fejlesztéseken is törhetik a fejüket, mint például a Laszkáry-kúria korszerűsítése, vagy az idegenforgalom fejlesztése.
De ez már a távolabbi idők reménye-esélye.
(A beszélgetés még novemberben történt. - H.H.)
Hegedűs Henrik
Fotó: Sztranyovszky Béla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése