2015. január 26., hétfő

Sokrétű városnapi programsor



Igencsak komoly „lóti-futi” munkát kell kifejtenie annak, aki az idei, balassagyarmati Civitas Fortissima ünnepségsorozat mindegy egyes eseményére szeretne eljutni. Január 28-án szerdán, és 29-én, csütörtökön több mint egy tucat rendezvény emlékezik az 1919-ben történt, kilencvenhat évvel ezelőtti városmentő harcokra.

Szerdán délután négy órakor a Hősök terén található, nemrégiben felújított 16-os honvéd szobornál indulnak a programok. Itt Csach Gábor alpolgármester mond beszédet, közreműködik Tóth Miklós trombitaművész. A megemlékezők innen átvonulnak a városháza dísztermébe, ahol öt órától Gere József helytörténész tart előadást „ A 16-os honvéd emlékmű megpróbáltatásai és a történelem” címmel.

Csütörtökön, a „Csehkiverés” emléknapján reggel kilenckor az egykori harcokban elesett hősök sírjánál Borenszkiné Imre Éva, a Balassi Bálint Gimnázium igazgatója emlékezik, és ugyanekkor kezdődik a városháza dísztermében a diákok számára kiírt Civitas Fortissima vetélkedő is. Pontban délelőtt tízkor nyitja meg kapuit a látogatók előtt az Ady és Széchenyi utca sarkán található Huszár-házban a nemrégiben berendezett Civitas Fortissima Múzeum. Ugyancsak tíztől indul a Legbátrabb Város című film ingyenes vetítése a moziban, amelyet kétóránként, egészen este nyolcig megismételnek.
Tizenegy órától Nógrád Megye Önkormányzata tartja kihelyezett ülését a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban, délben pedig a polgármester városházi dolgozószobájában lesz a Balassagyarmat Dalai zenei CD lemez sajtóbemutatója. Délután egykor a vasútállomásra lehet kilátogatni, ahol a hősi halált halt vasutasok emléktáblájánál Fábián Gábor, a Szabó Lőrinc Általános Iskola igazgatója eleveníti fel a korabeli eseményeket.
Negyed kettőkor a városháza dísztermében Fráter Olivér történész tart előadás Civitas Fortissima napjáról és annak előzményeiről, míg háromnegyed kettőkor a központi ünnepséget rendezik a Civitas Fortissima téren: Medvácz Lajos polgármester lesz a szónok, és a műsort az Ember Csaba vezette Városi Egyesített Kórus adja. Az ünnepi képviselő-testületi ülés, ahol a díszpolgári cím és a Pro Urbe díj kitüntetettjei veszik át elismeréseiket, három órakor kezdődik a művelődési központ nagytermében.
A Legbátrabb Város január 29-i eseménysorozatát este hét órától a Lombos El Marci és Juhász Attila Jazz Quartet koncertje zárja, ugyancsak a művelődési központban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése