2015. január 18., vasárnap

Tátrai hangok a bánki tóparton

Így, télvíz idején szeret az ember visszagondolni a nem is olyan távoli, meleg, napfényes napokra. Mi is így teszünk: tavaly nyáron rengeteg eseményen megjelentünk, rengeteg helyszínről tudósítottunk. Most, június elejétől szeptember végéig, időrendbe szedve visszatekintünk arra, hol is jártunk, honnan tudósítottunk. Reméljük, másokban is kellemes emlékeket idézünk.
 
Ahogy megérkezünk Bánkra, és a strand előtt nyíló kis utcácskába fordulunk, már messziről hangzik a „duhaj” énekszó. Bizony ám, szép szál szlovák legények, mesterien megmunkált népviseletbe öltözötten bősz kurjongatásokkal köszöntik a szembejövőket. Igen, a Nógrád Megyei Nemzetiségi Találkozó forgatagába csöppentünk.

Aminek a most kezdődő esemény immár a harmadik felvonása. Hiszen előtte újra felavatták a helyi szlovák tájház udvaráról jó néhány évvel ezelőtt „meglovasított” bánki menyecske mellszobrát, aminek szerencsére megmaradt egy „negatív” mása, így ebből az alkalomból az önkormányzat újraöntette, s ismét ott köszönti a betérőt a régi, megszokott helyén. Ezt követően pedig szlovák nyelvű istentiszteletet tartottak az evangélikus templomban, onnan jött ki a díszes gyülekezet, hogy most meginduljon a tóparti víziszinpad felé.

De kikkel is találkozunk a kavalkádban? Az imént említett vidám fiúk nem csupán énekelni tudnak, hanem remekül kezelik a hangszereket is – például a harmonikát. Csinos társuk akad egy felettébb feltűnő jelenségként mutatkozó leány hegedűs személyében. A nagybőgőt mögöttük legalább hárman cipelik, kettő fogja, egy pedig a vonót „nyüstöli” rajta. Hátrébb a bánkiak sorakoznak – köztük felfedezzük Ivanics András polgármestert – nemhiába, hiszen ő a néptánccsoport aktív tagja. A házigazda hölgykoszorú pedig milyen szép! A ragyogó viseleten illik ámulni, de merészen bele kell nézni a csillogó szemekbe is. Majd jön sorban, araszolva a tömegben – érdeklődő civilekkel körbevéve – a többi vendég. Püspökhatvanból egy idős úr boros flaskával a kezében sétál, s egy-egy óvatlan pillanatban jót kortyol a benne gyöngyöző nedűből. De menetelnek a békéscsabaiak, acsaiak, kistarcsaiak, és még sokan mások.

Az eleje közben már a színpad elé ér, és jó tíz percbe telik, míg mindenki elfoglalja a maga helyét, kezdődhet a hivatalos megnyitó. Ivanics András elsősorban azt emeli ki, nemsokára közeleg a kerek ünnep, hiszen idén már a 48. nemzetiségi találkozót tartják. Dr. Egyedné Baránek Ruzsenka, a Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnöke pedig miután néhány komoly gondolattal megemlékezik az első világháború kirobbanásának századik évfordulójáról, könnyed tréfálkozásba kezd Igor Furdík, a Határon Túli Szlovákok Hivatalának elnöke társaságában arról, milyen is a jó „tót” ember, aki szeret táncolni, és szeret inni is – persze csak mértékkel.

Hamarosan a színpadon mások veszik át a főszerepet. A Tücsök zenekar hamisítatlan talpalávalóval adja meg az alaphangot, majd a bánki hagyományőrzők lépnek fel. Előbb a lányok-asszonyok körtáncát csodáljuk, majd csatlakoznak a férfiak, és párokban ropják tovább. Ezután az előbb még kacagva harsogó, a Zólyom melletti Dobronyáról (Dobra Niva) érkezett legények és leányok már más húrokat pengetnek. Szomorú bakatörténet következik, a világháborúba induló kiskatonát búcsúztatja a család, a falu, hogy aztán az elesett fiút sirassák. A háttérben csodálatosan szólal meg a bús dal kísérőjeként az ősi tátrai hangszer, a fujara.
De csupán eddig tartott a szomorkodás, hiszen a következőkben újra vidámság tölti be a tópartot, több vendég-csoport is fellép, zárásként pedig a Palóc és az Ipoly és a besztercebányai Mladost néptáncegyüttesek folklórüdvözletében gyönyörködhet a víziszínpad szép számú nézőserege.
H.H.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése