2015. január 6., kedd

Testvéri kapcsolatok Európában



A huszonegyedik évszázadban a kisebb települések számára is kiemelten fontos, hogy tágra nyitva a szemüket Európában, partnerkapcsolatok után kutassanak más népek kultúráiban. Ez alól Balassagyarmat sem kivétel.

A város ilyen, testvéri jellegű kapcsolatteremtései során a kiindulópontok sohasem azonnal a hivatalos, önkormányzati megkeresések voltak. Sokkal inkább személyek, csoportok, vagy civil szervezetek kezdeményezésére indultak el. Ilyen volt például a csodaszép bajor tájon fekvő, az Alpok északi lábainál található Heimenkirch német kisvárossal való „találkozás”, amelyet a zene hozott össze, s amelyet Medvácz Lajos polgármester mind közül a legszorosabbnak és legbarátiabbnak emleget. Még az 1980-as évek végén a két település fúvószenekara talált egymásra, és látogatott el a másikhoz, később kiszélesedett ez a viszony. Heimenkirch nemrégiben elhunyt egykori polgármestere, Rudi Janisch többször járt Balassagyarmaton, miként a gyarmatiak is számos alkalommal utaztak el Bajorországba.

A következő „testvért” a rendszerváltást övező politikai változások hozták el a városnak. Amikor huszonöt évvel ezelőtt kitört a romániai forradalom, szinte egycsapásra megmozdult az ország, és sorra indultak a segélyszállítmányok az ott élő magyarok és nem magyarok megsegítésére. Így tettek T. Pataki László, Szabó Endre és Gyurkó Péter újságírók is, akik Dést vették célba. Itt „futottak össze” Luidort Péterrel, és a barátság ma is tart. Bár a kapcsolatok - ahogy a politika is – eléggé hullámzóan alakultak az utóbbi két évtizedben, legutóbb tavaly tavasszal jártak désiek Balassagyarmaton, az Ipoly-parti középiskolások pedig rendszeresen részt vesznek az erdélyi szavalóversenyeken.
A lengyelországi Osztrolenkával (Ostroleka) már másfél évtizedes kapcsolat fűzi össze a gyarmatiakat. A város a lengyel történelem egyik dicső helyszíne, hiszen az 1831-es, oroszok elleni szabadságharc híres ütközete – Bem József vezényelte a hazafiakat – itt zajlott. Három évvel ezelőtt, éppen a neves csata évfordulóján, május utolsó napjaiban látogatott oda a balassagyarmati küldöttség, s ahogy Medvácz Lajos utalt rá, felejthetetlen napokat töltöttek a lengyel testvéreknél.

Legmesszebbre Lamezia Terme-be kell utazni, ha bárki Balassagyarmat partnereit akarja felkeresni. Az Olaszország déli részén, a „csizma csüdjén”, Calabria tartományban található város Lencsés Zsolt képzőművész révén került Palócország Fővárosának „homlokterébe”. A kezdeti személyes és családi-baráti kapcsolatok aztán hivatalossá váltak, s bár az utóbbi időben kissé lazultak a szálak a két település között, a gyarmatiak reménye szerint ez hamarosan újra erősebbé válhat.

Szolyva városa Kárpátalján található, a Vereckei hágótól nem messzire. Ezzel a településsel 2004-ben került kapcsolatba Balassagyarmat, az akkori polgármester, Reöthy János itt járt Balassagyarmaton, és az Ipoly-partiak is tiszteletüket tették az ottani városnapon. A jelenlegi ukrajnai zavaros állapotok azonban nem alkalmasak a szorosabb együttműködésre.
A hatodik „testvértől” viszont csak egy híd választja el Balassagyarmatot. Az Ipoly túloldalán lévő egykori városrész, ami ma Szlovákgyarmat (Slovenske Darmoty) nevet viseli, csupán 2007 óta ápol szorosabb viszonyt a magyarországiakkal. Azóta viszont egyre szívélyesebbek a kapcsolatok, a különböző rendezvények mindkét településen nagy népszerűségnek örvendnek a határ túloldalán élők körében.
Mivel az Európai Unió az ilyen határon átnyúló társulásokat rendszeresen támogatja, így 2010-től rendszeressé váltak a találkozók. A gyarmati triatlonosok például futva és kerékpározva keresték fel 2010 nyarán a testvértelepüléseket, volt közös turisztikai – és ifjúságnevelési konferencia, 2011-ben pedig Balassagyarmat rendezte meg a Testvértelepülések és Gyarmatok találkozóját.
Medvácz Lajos hozzátette, újabban egyre szorosabb a kapcsolat a magyar-szlovén-osztrák határon lévő Kercaszomorral is. Ezzel az apró községgel történelmi sorsközösséget alkotnak, hiszen Kercaszomor a „Communitas Fortissima”, azaz a „Legbátrabb Falu” hazánkban. Kapornaky Sándor polgármester állandó vendége a Civitas Fortissima napi ünnepségeknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése