2015. január 12., hétfő

Visszatekintő - 2014: Évfordulós testvér-települési ünnep Varsányban



Így, télvíz idején szeret az ember visszagondolni a nem is olyan távoli, meleg, napfényes napokra. Mi is így teszünk: tavaly nyáron rengeteg eseményen megjelentünk, rengeteg helyszínről tudósítottunk. Most, június elejétől szeptember végéig, időrendbe szedve visszatekintünk arra, hol is jártunk, honnan tudósítottunk. Reméljük, másokban is kellemes emlékeket idézünk.
 
Eljött a nyár, a testvér-települési találkozók ideje. Legutóbb Dejtáron gyűltek össze az Ipoly-menti település barátai a házigazdákkal egy kedélyes, több napos ünnepre, most pedig Varsány hívta közös „tető” alá a testvéreket – a tájak, ízek, kultúrák hármas jelszavára. A csütörtöktől vasárnapig tartó rendezvénysorozaton jól megfért egymás mellett a komoly szakmai program, az ismeretterjesztő kirándulás, és a falunapi vigalom.

A programok az első napon (csütörtökön) olyan szakmai kirándulással kezdődtek, amelyek során a házigazdák és vendégeik különböző Nógrád megyei családi gazdaságokat kerestek fel, ahol bemutatták, hogy a Palócföldre annyira jellemző, sajátos ízvilágot milyen módon, milyen eljárásokkal, módszerekkel teremtik elő. Ennek mintegy folytatása volt másnap a „Régi-új megoldások a globális kihívásokra” című konferencia. Ezen megjelent és felszólalt Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője is. A tanácskozás vezérgondolata az önellátó gazdálkodás újjáélesztési lehetőségeinek felmérése volt. A szakemberek mind egyetértettek abban, hogy a hagyományos háztáji gazdálkodás továbbra is elmaradhatatlan velejárója minden vidék életének, és ezek fejlesztése nem csupán az emberek mindennapi megélhetéséhez járul hozzá, hanem munkahelyeket teremt és a turizmust is fellendíti. A falu egykori „presszójában” pedig egy kiállítás nyílt, „Székelygyümölcs – Palócgyümölcs” címmel.

Szombaton délelőtt a község központjától csak pár perces gyalogútra lévő „Kézműves Portára” invitálták a vendégeket. Pompás „koszorúkkal” a fejükön lengyel népviseletes Otmuchów-i asszonyok (a település a lengyel-cseh határ közelében található) kínálták saját készítésű portékáikat. A vajdasági Palicsból érkezett „testvérek” kis zenés produkcióval is szolgáltak, citerán szólaltatva meg a Rózsa Sándor-filmből ismert dallamokat („Esik eső, szép csendesen csepereg…”). Az erdélyi Homoródkarácsonyfalván élő, víg kedélyű, pajkos férfiú, Berci „mester” pedig gyönyörű fafaragás-költeményével lepte meg Pintérné Kanyó Judit varsányi polgármestert, és egy „vendégmarasztaló” furkósbotot forgatva növelte az amúgy is remek hangulatot.

Kora délután a közösségi ház nagytermében a felvidéki, Fülek melletti Ragyolc községgel kötött öt évvel ezelőtti testvér-települési megállapodást szentesítették a varsányiak, majd az épület udvarán lévő nagyszínpadon és környékén megkezdődött a falunapi mulatság. A palóc kincsek őrzői, kézművesek, egyedi tárgyak és étkek készítői a hűs sátrak alatt tájékoztatták az érdeklődőket a „készítményekről”, egy kemence tövében helybéli asszonyok dagasztottak buzgón, aztán megsült a finom a laska. A színpadon pedig különböző környékbeli néptáncegyüttesek szórakoztatták az érdeklődőket, de nem maradhatott el a „könnyebb műfajok” megszólalása sem. Aki akart lovagolhatott, a Kézműves Portán íjászkodhatott, este pedig tábortűz mellett zárult a nap.
Az évfordulós testvér-települési ünnepet vasárnapi szentmise zárta.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése