2015. január 11., vasárnap

Visszatekintő - 2014: Határtalan testvéri találka

Így, télvíz idején szeret az ember visszagondolni a nem is olyan távoli, meleg, napfényes napokra. Mi is így teszünk: tavaly nyáron rengeteg eseményen megjelentünk, rengeteg helyszínről tudósítottunk. Most, június elejétől szeptember végéig, időrendbe szedve visszatekintünk arra, hol is jártunk, honnan tudósítottunk. Reméljük, másokban is kellemes emlékeket idézünk.
 

Négy nap az Európai Unió jegyében. Négy nap a testvériség szellemében, határtalanul és boldogan. Dejtáron az egész községet megmozgatta a testvér-települési találkozó ünnepe.
Első nap: csütörtök. Kirándulás Budapestre. Az ipolybalogi, ipolykeszi, nagycsalomjai, tusnádi, valamint a Szeret Klézse Alapítvány szervezésében érkezett csángó gyerekek, illetve persze a házigazda, dejtári „lurkók” fején virító kék sapka, így bámulják a parlamentet, barangolják be a Hadtörténeti Múzeum kiállítótermeit, tekintenek fel a nagy elődökre a Hősök terén.

Második nap: péntek. Délelőtt a gyerekeké a főszerep. A gyarmati börtön dolgozói kutyás bemutatót tartanak nekik, nagy a kacagás, amikor a németjuhász ledönti „áldozatát”. Vidám sorversenyek következnek, s íme a „krumpliorrú” bohóc előtt hosszú sorban gyülekeznek az apróságok a megérdemelt csavarodó luficsodákra várva. 

Délután a művelődési házba költözik át az ünnep. Itt Smitnya Sándor dejtári polgármester, és Tusnád első embere, Rafain Endre aláírja a testvér-települési megállapodást. Megtudjuk, tíz éve véletlenül szálltak meg dejtári zarándokok Tusnádon, és azóta egyre bővült a kapcsolat, most már állandó az oda-vissza járás a családok között. A dejtáriak szíves meghívást is kapnak őszre a „friss” testvérektől. Ezután tizedik születésnapján köszöntik a község közismert kórusát, a Szivárványt. Gyönyörű dalok hangzanak fel, többek között az egykor a faluban kántortanítóskodó Luspay Kálmán szerzeményét.

Harmadik nap: szombat. Délelőtt „hídverő” kerékpártúra az Ipolyon túlra. Araszolnak is át a bringások a másik partra. Jelképezve, hogy a folyó immár összeköt. Délután helyszín a focipálya. Az egyre erősödő szél kitartóan lengedezteti a kifüggesztett címereket. Balla Mihály országgyűlési képviselő mond köszöntőt, majd az előző nap egyezményt megkötő polgármesterek is szólnak a hallgatósághoz. Majd jönnek sorra a fellépők. A tusnádi gyerekek gyönyörű népviseletben tündökölnek.

Negyedik nap: vasárnap. Úrnapi szentmise és körmenet. Kedélyes öregfiúk focimeccs, és eljön a búcsú pillanata. Lehet, néhány szem igencsak könnyes. De nemsokára újra találkoznak a barátok. Hiszen határtalanul találkoztak most, és határtalan marad a kapcsolat. 
Szöveg: Hegedűs Henrik
Fotó: Sztranyovszky Béla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése