2015. január 12., hétfő

Visszatekintő - 2014: Joe Murányi szobra áll a bánki tóparton

Így, télvíz idején szeret az ember visszagondolni a nem is olyan távoli, meleg, napfényes napokra. Mi is így teszünk: tavaly nyáron rengeteg eseményen megjelentünk, rengeteg helyszínről tudósítottunk. Most, június elejétől szeptember végéig, időrendbe szedve visszatekintünk arra, hol is jártunk, honnan tudósítottunk. Reméljük, másokban is kellemes emlékeket idézünk.



A Bánki Nyár programsorozatának egyik legfontosabb „kelléke” a június végi dzsesszfesztivál. Ennek a rendezvénynek „nagykövete” volt éveken keresztül a két esztendeje elhunyt kiváló klarinétos, Joe Murányi. Az ő tiszteletére most szobrot avatott az utókor.

Két szobor áll mostantól egymással szemben a bánki tónál. Az országút felőli oldalon, a hotel kertjében Louis Armstrong a varázslatos „fekete trombitás” néz vissza a járókelőre. A túlparton, a víziszinpad tőszomszédságában pedig Joe Murányi mosolyog hamiskásan, bal kezében lazán tartva elmaradhatatlan kísérőjét, a klarinétot. Hűs éjszakákon talán meg is elevenedik a két alkotás, s miközben „Dzsó bácsi” csodálatosan szólózik, az a rekedtes hang is megszólal az éterben: „What a wonderful world…”.

Joe Murányi nem akárki volt a világ dzsessz-színpadjain. Közel negyvenévesen kerül be az Armstrong-zenekarba, ami óriási megtiszteltetésnek számított, szakmai kitüntetésnek, nem mellesleg egyetlen fehér bőrű művészként muzsikált a „bandában”. A magyar származású, mezőkövesdi gyökerekkel rendelkező remek zenész idősödő fejjel csöppent a bánki fesztivál forgatagába, s lett örökös fővédnöke a rendezvénynek. Ahogy szoboravató-köszöntőjében a helyi polgármester, Ivanics András fogalmazott, „Dzsó bácsi” szerette, sőt, imádta ezt a tóparti környezetet, s nem csupán utánozhatatlan hangszeres játékával, hanem remek humorával, könnyedségével is lenyűgözte a zenerajongókat. Megérdemelte, hogy szobrot állítsanak neki, amely példás együttműködés eredményeként készült el Győrfi Lajos műhelyében: a költségekhez hozzájárult a Nemzeti Kulturális Alap, több civil szervezet, és a Tó Hotel tulajdonosa is.

Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke beszédében „a dzsessz katedrálisának” nevezte a bánki eseménysorozatot, amely Nógrád megye, a Palócföld jó hírét viszi el messzi tájakra. Joe Murányi pedig ebben a népszerűsítésben igazi vezérszerepet vállalt, személyes jelenlétével az évek során emelve a rendezvény rangját.
A továbbiakban, a szakma nevében Nagy Iván, a Swing Jazz Kultúráért Alapítvány kuratóriumi tagja elevenítette fel személyes élményeit Joe Murányiról, majd Prokai Gábor művészettörténész magáról a szoborról mondott pár érdekes méltató szót. Scott Robinson pedig, aki akár Murányi-örökösként is tekinthető, a mester szeretett hangszerével szólaltatta meg „Dzsó bácsi” egyik saját, „Dont Cry” (Ne sírj) című szerzeményét.
A szobor leleplezését követően kezdetét vette a három napos dzsesszfesztivál.
Szöveg: Hegedűs Henrik
Fotó: Sztranyovszky Béla

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése