2015. január 12., hétfő

Visszatekintő - 2014: Kedélyes falunapi órák a nézsai kastélyparkban

Így, télvíz idején szeret az ember visszagondolni a nem is olyan távoli, meleg, napfényes napokra. Mi is így teszünk: tavaly nyáron rengeteg eseményen megjelentünk, rengeteg helyszínről tudósítottunk. Most, június elejétől szeptember végéig, időrendbe szedve visszatekintünk arra, hol is jártunk, honnan tudósítottunk. Reméljük, másokban is kellemes emlékeket idézünk.



A terebélyes kastélyparkba hívták a falu apraja-nagyját, az innen elszármazottakat, és a vendégeket a nézsai falunap szervezői. A napos időjárás kifejezetten kedvezett a szabadtéri programoknak. 

Alig parkolunk le hűs fák árnyékában a felújított orvosi rendelő mellett, a távolból ismerős muzsika hangjai csendülnek fel. Szörényi Levente kiabálja: „Ne gondold, hogy tiéd a világ…”. A zene egy retro-kocsmából szól. Közelebb megyünk, hátha nem csupán a dalok idézik a hatvanas-hetvenes éveket. Hanem az árak is. Nos, ebben némiképp csalódnunk kell: nincs „tízforintos” sör és „ötforintos” bambi.
A kastélypark bejáratánál autócsodák tűnnek fel. Különböző színű Mercedes-járgányok, nem éppen mai évjáratok, de fényesre lakkozva. Bámészkodók jönnek, a lehajtott tetejű kocsikba hajolva a műszerfalat „mustrálják”, kopogtatják a gumikat, körbe-körbe járják, mintha valami vásárban szemléznének.
Egy magas fa tövénél népviseletes asszonyok gyülekeznek. Képeket bámulnak buzgón. Régi fotók a falu életéből. „Jé, ez meg az Ilonka” – sóhajt fel a főkötős néni.

Befelé haladva, balra egy sátornál csinos lányok köszöntik az érkezőt. Ingyenes egészségügyi felmérésre csábítják a népet. A jelentkezésnél hosszú sor áll. Benn a rétsági járóbeteg-szakellátás és a gyarmati kórház munkatársai fogadják az embereket. Vérnyomás  - és vércukorszint-mérés, depresszió-tanácsadás, lehet választani. Hátul dr. Szabó Géza igazgató-főorvos, most szigorúan belgyógyászi minőségében érrendszeri panaszokkal kapcsolatos kérdésekre válaszol.

Szembe jön velünk a község polgármestere. Styevó Gábor kétméteres termetével fölénk magasodik. Tőle kérünk útbaigazítást a további programokról. Mondja, feltétlenül sétáljunk el a színpadig, de szívesen ajánlja majd később a Jasiensky nyugdíjas klub szervezte sztrapacskafőzést is.
Valóban érdemes a fellépő porondig elgyalogolni. A helyi általános iskola, Simon Katalin vezette gyermek-néptánccsoportjának tagjai pörögnek-forognak. Felettébb ügyesek az apróságok. Aztán egy meseelőadás következik. A Körhinta Színház a Micimackót adja elő. A hangosbeszélő hívja-hívja a fiatalokat, akik aztán nagy kacagások közepette nézik meg a produkciót.
Lassan búcsúznunk kell, de a programsorozat folytatódik tovább, ahogy az egy falunaphoz illik, néptánc-gálával, zumba-bemutatóval, sörivó versennyel, és több zenés fellépéssel. 
Szöveg: Hegedűs Henrik
Fotó: Sztranyovszky Béla
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése