2015. április 12., vasárnap

Hat művész képei a Tolnay-házban



Különleges kiállításra csalogatja a művészetek barátait a Tolnay Klári Emlékház. A tavasz második „pillanataként” hat művész alkotásaiból nyílt tárlat Mohorán.

A szombat kora délutáni megnyitón, ahogy az lenni szokott, zsúfolásig megteltek a falusi lak szobái. Először Pásztor Sándorné Kazinczy-díjas nyelvművelő-irodalom tanár köszöntötte a vendégeket, és egyenként bemutatta a kiállító művészek - dr. Tettinger Tóni, Juhász M. Miklós, Lebár József, Massányi Kinga, Nagy Márta és Nagy Pál – munkásságát. Az egyes méltatások között pedig a magyarnándori asszonykórus vidám palóc dalokkal kedveskedett, Ódor Vivien pedig ékes tájszólással tréfás mesét adott elő.
A tárlatról Csach Gábor művészettörténész mondott pár elemző mondatot. Kiemelte, az ilyen jellegű összművészeti kiállításokon az alkotók között nagyon nehezen körvonalazhatóak közös szálak, talán csak annyi, mindannyian Tolnay Klári tisztelői. Hozzátette: merőben furcsa, már-már értelmezhetetlen, ahogy ezen az eseményen összecseng a falakon látható képek hangulatvilága a palóc helyi népiesség értékeivel, és a híres színésznő emlékével. De ilyen maga az élet is. Némi történeti elemzés keretében felvillantotta, hogy a múltban miként jelentek meg a különböző művészi csoportok, a reneszánsz korától egészen a mai időkig. Végül, a Költészet Napjához kapcsolódva Balassi verset idézett.

A rendezvény további részében megszólalt a Tolnay család házi „fekete zongorája”, Miskei László tökéletes billentyű-kezelése jóvoltából, énekeltek a házigazda mohorai asszonyok, majd immár minden kötöttségtől mentesen az udvaron tangóharmonika-szó kíséretével daloltak a résztvevők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése