2015. április 13., hétfő

Jobb volt a Fradi – játékvezetői segédlettel



Megint egy hosszú szombat: esemény-esemény hátán, egész napos hajtás, így aztán, mivel a Kábel-meccs csak afféle kiruccanásnak számít a programomban, egy párhuzamosan zajló, költészet-napi rendezvény miatt újra késve, csak a szünetben érek le a Városi Sportcsarnokba. Pedig lenne igazán élmény, hiszen a Ferencváros vendégjátéka, bármilyen szinten is játszik az adott sportcsapat, mindig csemegének számít, elvégre kis hazánk legnépszerűbb klubjáról van szó.

Úgy érkezem, ahogy előzőleg számoltam – kinn cigarettázik és beszélget, vagy üdítőt kortyolgat a szurkolói had egy része, tehát épp „tombol” a szünet. Belépve az ajtón szemeimmel azonnal a szemközti eredményjelzőt pásztázom: 11-15 – azaz vezet az ellenfél. Mondom magamban, ez teljesen papírforma, mivel ugye a zöld-fehérek a harmadik helyen tanyáznak, sőt, a második pozícióba törnek az NB I/B Keleti csoportjában, amely az átszervezések miatt akár még feljutást is sejtettethet. Ám Kovács József kollégám és barátom rögvest helyreigazítja gondolataimat: bizony az első félidő java részében a gyarmatiak irányították a mérkőzést, és csak húsz perc után kezdett felülkerekedni a Fradi. Amire ráerősít az utólagos edzői értékelés.
(Molnár Ferenc vezetőedző: „A héten nagyon jól felkészültünk a Fradiból, két védekezési felállást is gyakoroltunk a sérülések miatt. Róluk talán annyit, hogy a mérkőzésre hetven százalékos állapotba sikerült Szmolnik kollégának hozni őket. A találkozó jól kezdődött, hisz rendre mi vezettünk, de már itt is több szabályos gólunkat fújtak vissza és látszott, hogy Szabó Tamás ellen a fejre ütés volt a taktika. A huszadik perc környékén hibáztunk először, amikor emberelőnybe kerültünk, és nem tudtuk kihasználni a lehetőségeinket. A játék képe alapján nekünk kellett volna vezetni a félidőben…”)
Szünet után azt a benyomást saját magam is rögzíthetem, hogy az FTC jobb csapat, mint a Kábel. Gyorsabban szövik a támadásaikat, gyorsan járatják a labdát, a beállósuk, bár nem igazán megtermett, Mezei Ricsi formátumú egyén, mégis, ritka ügyesen készíti elő a helyet a társainak, és minden fortélyt (már-már birkózó fogásokat) bevet a nagyobb hatás érdekében. Bizony a védekező társaságnak dupla vagy tripla energiát kell szánnia, ha ezt a fajta kézilabdát lábbal le akarja követni. Gyors góllal nyitnak a vendégek, a gyarmatiak meg folyamatosan keresik a fogást a veszett fejsze nyelén. Ezekbe a zárkózási kísérletekbe pedig rendre hiba csúszik. Albert-Tóth elhamarkodva játszik be, több eladott labda kavarja a nézőtéri indulatokat, még szerencse, hogy Síró Zoltán jól véd, és a sánc is többször kiválóan működik. Így a fővárosi legénység nem tud még jobban elhúzni.
(Molnár F.: „Az öltözőben nyugtattam a játékosokat, és a megbeszéltek alapján védekezést váltva vonultunk ki a második félidőre. Kiélezett volt a csata, minden egyes gólért vért kellett izzadnia mindkét gárdának. A Fradin látszott a bizonytalanság, és nem értettem miért védik őket a sípmesterek ennyire. Kimaradt hetesnél és háromgólos különbségnél visszavont találat, majd hibák, hibák… Már nehezen tudták a játékosaim lereagálni a rossz ítéleteket és kapkodásba vezetett a támadások befejezése.”)
Való igaz, menet közben ezt én is tapasztalom. A játékvezetők furcsa stílusban sípolnak, de erről majd alább, egy külön jegyzetben. A lényeg, hogy a második félidőben végig benne van a levegőben, ha netán két gólra tudná csökkenteni hátrányát a hazai gárda, az akár fordulópontot is jelenthetne. Ez a pillanat azonban a nagy iramú találkozó sodrában csak nem akar eljönni. Az irányító, Szabó Tamás is rendre csak szenved ott a vasgyúrók szorításában, ha közelebb férkőzik, máris jön az ütközés és a visszahőkölés. És újabb eladott labdák következnek, amit kegyetlenül, leindításokkal torol meg az ellenfél. Folyamatosan a négy és hat találat közötti különbség állandósul, mire egy gyarmati időkérést követően 19-22-nél ismét közelebb ér a Kábel. A védekezés Jakubecz-Széles-Piroska triója jóvoltából különösen a középső területen erősödik fel, Pozsgai, Márkus és társaik nem is igazán képesek ezzel mit kezdeni, hát várnak türelemmel, míg akad egy kis rés, és ezt szinte az utolsó másodpercben besurranva lelik meg.  Így lesz a 20-22 kecsegtető reménye helyett 19-24. Mégis, a kitartó lelkesedés és a fogvicsorgató, kőkemény felzárkózás eredményeképpen az a „mágikusnak” ható kétgólos esély ismét feldereng a távolban. 21-24-es állásnál Síró hetest véd, majd Bán Dávid pazar labdával kínálja meg Maleticset középen, aki beforog, majd telibe trafálja a kapufát… Pech! Mindez szűk hat perccel a lefújás előtt. Márkus bezzeg nem vét, a zöld-fehérek izzadtságcseppjei nem kövérednek, Adorján mester is megkönnyebbülten törli meg a homlokát a kispadi révületben. Három perccel a vége előtt egy kis kakaskodás forrósítja az amúgy sem hűvös hőfokot. Széles Zoltán, megunva talán az egész meccs alatti méltatlan szerepet, meg azt, hogy a játékvezetők nem mérnek azonos mércével, illetve a beállós legény sem csínján bánt a gyarmati védőkkel – hevesen vitatkozni kezd, még ültében sem fejezi be a perlekedést. Persze ő kap két percet, a fradista srác pedig angyali arckifejezéssel ismeri el magában, megint makulátlan maradt a jelleme.
A helyzetre, és a pályán a sípmesterek által irányított képre jellemző, hogy a fergetegesen doboló Urbán Ottó otthagyja hangszerét, és dühös, már-már Toldi-szerű ábrázattal kisétál a csarnokból. Kész, vége, kész vége – 22-28 a vége. A Kábel SE ennél, ezen az estén mindenképpen többet érdemelt.
(Molnár F.: „Ez a találkozó egy-két gólos különbségű mérkőzés volt. Úgy érzem, pontot érdemeltünk volna, és nem hiszem, hogy ennyire védeni kell a Fradit. Habár az első osztály lehetősége is előttük lebeg, mivel bővíteni akarják az NB I-et, és így a másodiknak is lenne esélye. Pesten pedig erős NB I-et akarnak. Ehhez kell a második hely! Gratulálok játékosaimnak, a szurkolóknak pedig köszönöm ezt a fergeteges bíztatást. Hatalmasat küzdöttünk megint!”)

A jegyzőkönyv:

Balassagyarmati Kábel SE – Ferencvárosi TC 22-28 (11-15)
Balassagyarmat, Városi Sportcsarnok 250 néző, Vezette: dr. Janáky, Temesi.
Kábel SE: Djukanovics - Bécsi 2, JAKUBECZ, Szabó T. 6/1, PIROSKA 4, ALBERT-TÓTH 6, Szabó A. 1. Csere: SIRÓ (k), TIHANYI, SZÉLES, Radjenovics, Bán, Maletics 3.
Az FTC legjobb dobói: Grandjean 6, Pozsgai 5, Márkus 4/3.
Hétméteresek: 3/1, illetve 4/3. Kiállítások: 14 illetve 12 perc + kizárás (Deli, a harmadik kisbüntetés után).
Az eredmény alakulása: 7. perc: 2-2, 17. perc: 6-6, 23. perc: 7-10, 27. perc: 10-13, 38. perc: 14-19, 44. perc: 16-21, 47. perc: 19-22, 52. perc: 21-24, 58. perc: 21-26.

***

Furcsa sípmesteri felfogás

Felettébb érdekes benyomásaim vannak a szombat esti játékvezetői teljesítményről. Nem követtek el borzasztóan hátborzongató hibákat, nem vétettek olyat, amiért lincselhette volna őket a publikum. Csak sejtelmes, már-már alattomos módon végig segítették a fővárosi vendégeket. Ha netán elmaradt egy kiállítás, mert az FTC-legény rafinált módon kihúzta magát a csávából, jött is a dörgedelem a háló mögött háborgó, egykori kábeles játékosokból álló „grémium” részéről. Mire föl a derék játékvezető kikacsintott, és egy véleményesnek megítélhető belemenéssel „kompenzálta” előbbi döntését. És ez nem egyszeri alkalom volt, a fiatalnak tűnő, de nevük alapján bizonnyal rutinos (hisz hallottam már róluk gyakran) páros a második félidőben folyamatosan így cselekedett. Olyan benyomásom volt tehát, mintha egy törvényszéki bíró egy jogtalannak vélt halálos ítélet feletti lelkifurdalásában „tyúkperekkel” vigasztalódna. Azért a kettő között van némi különbség – kedves játékvezető urak.
A sípmesteri tevékenység hátterének megvilágításában persze lehet fejtegetésekbe bocsátkozni. Ugyebár az FTC nagy név a szakmában, és ha egy feltörekvő egyesületről, egy tehetséges társaság előmeneteléről van szó, bizonyosan illik előteremteni az utat számukra. Nem hiszem, hogy ezt velük, a kézilabdázókkal előre egyeztetik a Magyar Kézilabda Szövetség különböző bizottságokban terpeszkedő irodai aktakukacai, de a játékvezetőkkel – feltelezhetően (?) – ezt tudatosítják. Így fordulhat elő aztán az, hogy az FTC ugyan lehet, simán győzött volna, igaz, komoly erőfeszítésekkel Balassagyarmaton – mégis, a játékvezetői ténykedés miatt ott köröz a kétkedés fekete madara a Városi Sportcsarnok felett.
Meglehet, ebben az okfejtésben nincs igazam, de az ördög sosem alszik – a Magyar Kézilabda Szövetségben sem. Nem jó, ha ez a tendencia folytatódik, nem jó ez a sportágnak!
Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése