2015. április 26., vasárnap

Modern Ádám és Éva



Különleges kiállítás nyílt meg szombaton a mohorai Tolnay Klári Emlékházban. A fiatal kortárs festőművész, Várhelyi Csilla a modern világ villanásait örökíti meg a vásznakon.

De milyenek is ezek az alkotások? Nézzük például Ádám és Éva párosát. A tárlaton nincsenek egymás mellett, köztük egy másik kép függ a falról, mégis összetartoznak, így alkotnak szimmetriát. Éva divatos piros ruhában „csábít”, és kellékei mind-mind a huszonegyedik század nagyvárosának jelenségei: fejtetőre feltolt napszemüveg, szájában cigaretta, karján egy felöltöztetett öleb, másik kezének ujjaival szorgalmasan pötyögi egy „esemes” szövegét, vagy éppen a világhálón keresgél. Ádám hasonszőrű figura, szintén a mobiltelefon mágiájában „fürdik”, lehúzott cipzárú pulóver feszül rajta, bal kezében kólásüveg. Hétköznapi valóság, mintha csak itt támasztanák a falat a szomszédos sarkon, netán egymásra várva. 
Érdekes kép a „Szeretlek Erzsébet” is. Az Erzsébet híd melletti rakparton, közvetlenül előttünk, de már-már kilépve a fókuszból szerelmespár csókolózik meghitten, alattuk-mögöttük csendesen hömpölyög medrében a Duna, a bal sarokban, egy fiatal férfi unottan ül a korláton, miközben kutyájának póráza kilóg a képből. Mintha csak egy fura pillanat-fényképfelvétel lenne egy gyenge fotós masinájából „előbújva”.
A többi bemutatott mű is hasonló, a szó szoros értelmében kortárs, nem csupán a művészi megformálás, hanem a témaválasztás is az – velejéig modern, de kitükröződik belőle egy kis finom irónia is, ahogy a művész szemléli a mindennapok nyüzsgését.
A kiállítást Csach Gábor művészettörténész ajánlotta az érdeklődő közönség figyelmébe, közreműködtek: Frankó Viktória, Kelecsényi János és az Art Club Trió (Várhegyi Diana – zongora, Nagy Dénes – bőgő, Kolláth István – dob). A tárlat május 17-ig látható a Tolnay Klári Emlékházban.
Hegedűs H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése