2015. április 14., kedd

Olimpiai iskolák Nógrádon



A híres vár tövében lévő községben, Nógrádon találkoztak nemrégiben hazánk olimpiai bajnokokról elnevezett iskoláinak vezetői. Az eseményen megjelent a házigazda intézmény névadója dr. Hesz Mihály, az 1968-as mexikóvárosi játékok kajak egyes győztese is.

A vendégeket a nógrádi művelődési ház nagytermében fogadták, ahol előbb dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta, azért választották idei első tanácskozásuk színhelyéül Nógrádot, mert az itteni iskola tavaly ősszel vette fel dr. Hesz Mihály nevét, és ez az első alkalom, hogy élő személyről történt a névadás, aki el is jött az eseményre. Ezután Nagyné Barna Orsolya, a KLIK rétsági tankerület vezetője szólt néhány szót, majd Szórágy Gyuláné polgármester elevenítette fel pár mondatban a messziről jött vendégeknek a község történetét, hagyományait – ízelítőül pedig a helyi asszonykórus adott elő magyar és szlovák nyelvű dalokat.

Babatiné Márton Márta, a dr. Hesz Mihály Általános Iskola igazgatója az általa vezetett intézmény mindennapjaiba adott betekintést kollégáinak. Ebben kiemelte, hogy a száztíz fős iskola diákságának legjelesebb tagjai rendszeresen remekül szerepelnek a különböző tanulmányi versenyeken, megyei, sőt országos szinten egyaránt, ami nagy büszkeségre ad okot. Az idei tanévre visszatekintve részletesen elemezte a november 22-i névadóünnepség főbb mozzanatait, illetve azokat a különböző eseményeket, amellyel ápolják az olimpiai eszmét. Dr. Hesz Mihály pedig szellemes megjegyzésekkel, adomákkal és anekdotákkal színesítve idézte fel pályafutásának legfontosabb momentumait, a tokiói és a mexikóvárosi versenyek filmfelvételeinek segítségével.

Az igazgatói tanácskozás hivatalos részeként dr. Jakabházyné Mező Mária az év hátralévő időszakának olimpiai iskolák szempontjából kiemelt eseményeinek program-naptárát egyeztette az intézményvezetőkkel.

A művelődési ház után előbb a dr. Hesz Mihály Általános Iskolába indultak a rendezvény résztvevői, majd felsétáltak a várba, ahol trombitaszó kíséretében koszorúzták meg az ősi emlékhelyet. A község tájházában végül vidám hangulatban beszélték meg a pedagógusok a tartalmas nap tapasztalatait.
H.H.
Fotó: Sztranyovszky Béla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése