2015. április 16., csütörtök

Új rehabilitációs központ a kórházban



Eddig az egészségügy mostohábban kezelt szakterülete volt a rehabilitációs ellátás, de ennek a korszaknak egyszer és mindenkorra vége – hangsúlyozta dr. Cserháti Péter miniszteri biztos Balassagyarmaton, a dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet új, több feladatkört magába foglaló úgynevezett „multidiszciplináris” rehabilitációs központjának szerdai avató-ünnepségén.

A beruházás uniós forrásból egy észak-magyarországi kórházi fejlesztés-sorozat részeként – melyből három esik Nógrád megyére – valósult meg. Dr. Szabó Géza, a gyarmati kórház igazgatója az ünnepség első szónokaként felvázolta a projekt részleteit. Az összesen 464 millió forintos összértékű kivitelezésből 379 millió az építészeti munkálatokat fedi le, míg 44,5 millió az eszközbeszerzés. Így készült el az egykori mosoda épületének teljes korszerűsítésével a rehabilitációs központ, ahol nem csupán a pszichiátriai és addiktológiai betegek utógondozását végzik majd a szakemberek, sport- és munkaterápiás foglalkozásokkal, hanem az egyéb terápiás utókezelések – például kardiológiai, pulmonológiai és neurológiai – számára is lehetőséget nyújt az új bázis. A központ mögött egy sportpálya, valamint egy mintakertészet is elkészült, illetve a beruházáshoz kapcsolódva a pszichiátriai osztályon kapacitásbővítés, az addiktológián pedig a nappali kórházi ellátás javítása is megtörtént. Az orvos-igazgató kijelentette: ezekkel a fejlesztésekkel a korábbinál lényegesen jobb körülmények között gyógyulhatnak a betegek.

Dr. Cserháti Péter miniszteri biztos először az országos egészségügyi helyzetről beszélt röviden, azokról a profil-átalakítási törekvésekről, amelyeknek fontos pillérét képezi a vidéki városi kórházak modernizációja. Hiszen – mint kiemelte – egy kisvárosi kórház nem csak a környék betegellátásának központja, hanem egyben a település motorja, akár olyan értelemben is, mint a legnagyobb foglalkoztató. Ráadásul a huszonegyedik századra átalakult a gyógyítás is, mivel immár a krónikus betegségek kezelése, megelőzése és ápolása kerül előtérbe, ezzel együtt pedig megnövekszik az eddig „mostohagyermekként” számon tartott rehabilitáció szerepe. A modern kor magával hozza a szenvedélybetegek, az alkohol – és pszichiátriai problémákkal küszködő személyek számának növekedését, akik esetében kiemelt feladat, hogy minél jobban, minél gyorsabban visszazökkentsék őket a mindennapokba, és ha a család végképp nem tud rajtuk már segíteni, akkor a rehabilitációs foglalkozások erre a célra a legjobb megoldások.

Balla Mihály országgyűlési képviselő irodalmi példákat emlegetett: vajon a kedélybeteg József Attila, az utolsó éveiben már napi hat-hét liter bort elfogyasztó Ady Endre és a morfinista Csáth Géza miként élhetett volna tovább, ha időben és a megfelelő helyen részesült volna gyógyító terápiában?! Hozzátette, személyesen is kifejezetten örül annak, hogy a balassagyarmati kórház ilyen korszerű ellátási formával gazdagodott, ahol a lehető legjobb körülmények között gyógyulhatnak a betegek. Akik máshol nem találják meg lelki békességüket, akik máshol nem juthatnak olyan képzett segítséghez, amely által kilábalhatnak a nehézségeikből, azok számára az új rehabilitációs központ valódi mentsvár lehet, és napról-napra, lépésről-lépésre visszanyerhetik itt régi önmagukat.
A református, evangélikus és katolikus egyház képviselőinek áldást kérő szavait követően dr. Cserháti Péter, Balla Mihály, Medvácz Lajos balassagyarmati polgármester és dr. Szabó Géza közösen átvágták a felújított épület átadó-szalagját, majd a házigazdák végigvezették vendégeiket az új központ belső helyiségein.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése