2015. június 12., péntek

Központi szerepet kap a szügyi gyáregység



Nagyszabású ünnepség keretében adták át csütörtökön délután a szügyi Parat Ungarn Kft. új gyáregységét, amelyen megjelent Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is.

A Balassagyarmat és Szügy között az út jobb oldalán található üzem előtt sötét ruhás, csinos hostess-hölgyek fogadták a vendégeket és igazították útba a belső csarnokok felé. Benn, a légkondicionált magas teremben már némi ízelítőt kaphattunk mindabból, mit is gyárt majd a térség új üzeme. A „prominens” személyiségek is sorra érkeztek: Balla Mihály országgyűlési képviselő, Skuczi Nándor megyei közgyűlési elnök és alelnöke Barna János, több környékbeli polgármester, élükön Medvácz Lajossal, Balassagyarmat első emberével, intézmények és hivatalok vezetői. Sok volt körülöttünk a német szó is, hiszen a Parat német tulajdonú cég. A házigazdák alaposan gondoskodtak a vendégek kényelméről, hiszen még kis fülhallgatókat is biztosítottak, a tolmácsok pedig kis fülkékben fordították az idegen nyelvű szöveget.

Amikor megérkezett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, némi késéssel elkezdődött a hivatalos átadóünnepség.  Először Lantos Csaba, a Parat Ungarn Kft. ügyvezető igazgatója lépett a mikrofonhoz. Kiemelte, egy évvel ezelőtt itt még a „zöldmezőn” lépdeltek, és íme, gyorsan, tíz hónap alatt felépült az új üzem. Köszönetet mondott mindazoknak, politikusoknak és kollégáinak, akik hatékonyan közreműködtek abban, hogy ez a projekt minél hamarabb megvalósuljon. Reményét fejezte ki, hogy a nyugat-nógrádi régió további dinamikus fejlődéséhez ez a korszerű gyáregység is hozzájárulhat.
Markó Antal, Szügy polgármestere röviden visszatekintett az előkészítő folyamatokra. Másfél évvel ezelőtt merült fel az ipari park bővítésének ötlete, és a község önkormányzata ebben azonnal partner volt, mi több, gyors úton gondoskodott, mielőbb kiépüljenek a közművek és a harmincöt hektáros területen elinduljon az építkezés. Mindez a befektetők az önkormányzat és a kormány közös munkája jóvoltából valósult meg, ráadásul olyan helyen, ami ma már méltán nevezhető Nógrád megye gazdasági-ipari centrumának. Hangsúlyozta: nincs kétsége afelől, hogy biztosan megtérül ez a befektetés.

Balla Mihály országgyűlési képviselő némi humorral kezdte a beszédét: koncertteremnek sem utolsó ez a gyártócsarnok, olyan jó az akusztikája. Komolyra terelve a szót hozzátette, az ötlettől a megvalósulásig valóban példásan rövid idő telt el, jól látszik tehát, milyen gazdaságfejlesztési lehetőségeket tud biztosítani ez a Balassagyarmat és Szügy közötti ipari övezet, aminek még nincs végső határa, hiszen nem csupán ez a tizenkétezer négyzetméteres alapterületű gyáregység bővíthető, hanem még további területek állnak rendelkezésre azok számára, akik itt befektetni akarnak. Nagyon fontos, előremutató döntésnek nevezte a honatya, amikor tizenöt éve ezt a térséget választotta a Parat, és az is lényeges, hogy a korábbi üzemterülete eladását követően is ragaszkodott a szügyi környezethez, amelynek itt a szép eredménye. A munkahelyteremtés szempontjából pedig kifejezetten szívderítő, hogy komoly jövőkép fogalmazódik meg a cégvezetésben, amikor kétszáz fősre kívánják bővíteni a dolgozói létszámot. Végül egy cseppet sem elhanyagolható mellékszálra utalt: a Parat és társai kiváló ösztönzést adhatnak a balassagyarmati központú ipari szakképzés megújulásának, és javasolja is, hogy vegyék fel a kapcsolatot a szakképző iskolákkal, kössenek velük szerződést, hogy hosszú távra a közelből biztosíthassák a képzett, friss munkaerőt.
Frank Peters, a Parat cégcsoport vezetője német precizitással, ugyanakkor elegáns könnyedséggel mutatta be a gyáregységet. Egyértelműen közölte: a vállalat gyártási folyamataiban központi szerepet kap a jövőben az új szügyi üzem. Nem kompromisszumokat, hanem megoldásokat keresnek, és a termékskála összeállításánál ezeket sikerült megtalálni. Ami elég széles is a bőrtáskáktól a kabrió-autótetőkön és a traktor-fedőkön át egészen a biztonsági elemlámpákig. A cég négy országban, Németországban, Ausztriában, Magyarországon és Romániában összesen 646 dolgozót alkalmaz, most hazánk került sorra a jelentős bővítések fázisában, de Európán kívülre, Kínára is kivetették már szemüket.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter először általános gazdaságpolitikai kérdésekről beszélt, a két éve folyamatosan emelkedő pályán lévő magyar gazdaság értékeiről, a német-magyar kapcsolatok fontosságáról, amelynek egyértelmű jelzője, hogy a honi export negyede Németországba irányul, miként az import huszonöt százaléka is onnan érkezik, és a magyar gazdaság teljesítményének 17 százalékát német tulajdonú vállalatok adják, azaz nagyon erősek a szálak a két nemzet között. Utalt arra, hogy a Parat-üzem kialakításának 1, 6 milliárd forintos költségének felét uniós források, felét saját erő biztosította, tehát elengedhetetlenek az uniótól érkező támogatások. Hozzáfűzte, a kormány igyekszik biztosítani azt a szabályozási és támogatási környezetet, amelyben a befektetők zavartalanul végezhetik a termelő tevékenységet, és biztatást ad újabb beruházások létesítéséhez, egyben hozzájárul a munkahelyteremtés lehetőségeinek szélesítéséhez. Ehhez pedig szorosan kapcsolódik a szakképzés megújuló rendszere, a tudatos jövőkép kialakítása. Kiemelte, a Parat is azon német cégek közé tartozik, amely megtalálta számítását hazánkban, jelentőségét pedig jól mutatja, hogy olyan neves autógyárak számára szállít alkatrészeket, mint a BMW, az Audi, a Porsche és a Volvo.
A rendezvény hátralévő részében a házigazdák képviselői részletes termékbemutatót tartottak az érdeklődőknek.
Hegedűs Henrik
Foto: internet


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése