2015. június 14., vasárnap

Polgárőrök izzadtak a szentei hőségben



Tombol a nyár. A sörsátrak hűvösében, inkább az árnyékában néhány száz ember üldögél, nevetgélnek. Több tucat bográcsban, katlanban fortyognak, rotyognak a főként vörösben pompázó, csodás illatokat felhőző ételcsodák. Mi ez, kérem szépen? Népünnepély? Valami olyasmi. A Nógrád megyei polgárőrnapot tartják Szentén, a közösségi téren.

Az egész megyéből jöttek polgárőr csoportok, hogy kieresszék a gőzt, felhőtlenül szórakozzanak, jókat beszélgessenek, technikai bemutatókon csodálkozzanak. Mert van ám az is. Tűzoltók szörnyű erejű szerszámokkal trancsíroznak szét egy autót, hogy kimentsék belőle a sérültet. Aztán fölcsapnak a lángok, fekete füstöt okádva tűzbe borul a kocsi. Pillanatok alatt működésbe lépnek a fecskendők, és néhány percen belül, a fehér gőzben kileheli lelkét az előbb még tomboló tűzvész. Egy távolabbi helyszínen holmi „lég-géppisztollyal” lőnek célba 50 forintos méretű célkorongokra. Mások, vállalkozóbb szelleműek, vékony kötélbe kapaszkodva, nem sokkal vastagabb „zsinegen” egyensúlyoznak át a tavacska vize fölött. Arcukon látszik a feszült koncentrálás, nem óhajtanak ruhástul belecsobbanni a vízbe, a meleg ellenére sem. 

A hangszóró hangja átcsábít a tér túlsó oldalára. Itt a büntetés-végrehajtási intézet rendkívül okos és fegyelmezett kutyáját láthatjuk munka közben. Többen mondják körülöttünk: „nem szeretnék az álkapcsa közelébe kerülni”. A bemutatón rabnak öltözött munkatárs karját is vastag textilpáncél védi. 

Sort kerítünk egy rövid beszélgetésre Vass Miklóssal, a megyei polgárőr elnökkel, aki nagy elismeréssel nyilatkozik Szentéről, a szervezésről.
- Mindenki bevállalja azt, hogy a polgárőrséggel együttműködik – mondja Vass Miklós. - Ez viszi az ügyünket előre. Ezért szervezzük meg minden évben ezt a rendezvényt, ahol a polgárőrök együtt vannak, a legtöbb települési egyesület képviseli magát. Szentét azért választottuk, mert rendkívül jó adottságú település, nagy szeretettel fogadnak minket, és mi nagyon jól érezzük magunkat itt.

Közben folytatódik a mulatság, zsűrizik az elkészült ételeket, csinos, fiatal lányok polgárőr egyenruha-bemutatót tartanak, kemencében sülnek lepények, palacsinta hegyek nőnek egy másik sátorban. Zumba a színpadon, és estig egekig ér a vidámság.
Szöveg és fotó: Sztranyovszky Béla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése