2015. július 13., hétfő

Jenő ünnepe a Börzsöny lábánál



Hagyomány, hogy a Börzsöny lábánál fekvő festői településen nyár közepén, Jenő napja táján tartják a falunapi vigasságokat. És az is megszokott, hogy ekkor adják át ünnepélyesen a nemrégiben elkészült fejlesztéseket.

A szombati drégelyi „túrát” követően az egyre melegebb időben éppen kettő órakor hagyjuk el a vasúti kereszteződés után a Diósjenő táblát – pontosan érkezünk. A falu központjában, a szabadtéri színpad környékén nagy a nyüzsgés. Emitt a díszvendégek beszélgetnek, köztük Tóth János polgármester és Balla Mihály országgyűlési képviselő, néhány méterre tőlük egy udvar felől pedig finom illatokkal csalogatják az embereket, éppen véget ért a főzőverseny. 

Pár perc múlva már Tóth János áll az emelvény mikrofonjánál – kezdődik a műsor. A polgármester ismerteti a nap programját, hangsúlyozva, hogy igyekeztek sokszínű kínálatot összeállítani, amelyben minden korosztály kedvét leli. Balla Mihály kiemeli, Diósjenőn mindig történik valami, és beszél a Start-munkaprogram fontosságáról, amely értéket termel, ha jól csinálják, és a községben most nyolcvanhét személy foglalkoztatását biztosítják így. Hozzáteszi, a huszonegyedik században sajnos az emberek inkább elfordulnak egymástól, mintsem, hogy összejárjanak, és éppen a tevékeny közösségek jelenthetik ebből a válságból a kiutat. Megemlíti még a dr. Göllesz Viktor Rehabilitációs Intézetet, ahol példaértékű módon foglalkoznak az értelmi fogyatékos fiatalokkal, és sportolásban is kiemelkednek, hiszen a speciális olimpia magyarországi fellegvára működik itt.
A beszédek után átsétálunk szemközt, az óvoda mögötti Öregek Napközi Otthonába. Ez az egyik fejlesztés, ami megvalósult. A szalagátvágás előtt Tóth János röviden elmondja a lényeget: ötvenhat-millió forintos összköltségből – amelynek döntő hányada a pályázati támogatás – végezték el az épület korszerűsítését, hogy immár méltó körülmények között pihenjenek és töltsék el idejüket az idős emberek. Nem csupán megszépítették, hanem bővítették is a létesítményt, teraszt és zöldövezetet alakítottak ki, a minél nagyobb kényelem érdekében. A polgármester megemlíti a másik beruházást is: ezt az épületet, illetve az iskolát és az óvodát napelemes rendszerrel szerelték fel, negyvenhat-millió forint értékben, és a számítások szerint ezzel a megoldással lényegesen javul az energiahatékonyság – igaz, a pontos mutatókat majd csak egy éves összehasonlításban kapják meg. 

Miután bejárjuk az otthon szobáit, és megtekintjük, miként kezelik eszközeiket a helyi önkéntes tűzoltók, az egykori Villtesz-telephely felé vesszük az irányt – egy fotó kedvéért megörökítjük a Start-munkaprogram részeként vásárolt vadonatúj traktort.
A község más részein is akad látnivaló most. A piactér felé vesszük az irányt. Diósjenő neves szülöttjének, Surányi Endre motor – és motorcsónak versenyző emlékére gyűltek össze a patakparton a veterán autók szerelmesei. A Citroen DS büszke tulajdonosa felnyitja a csomagtartót, majd ráül a szélére, mutatva a bámészkodóknak, milyen profi a lengéscsillapítója. Odébb néhány „kacsa”, más néven „dösövó” parkol, ablakaikat matricák díszítik, jelezve mennyi helyen jártak már a járgányokkal. De nem csupán a francia autóipar „csodáit” lehet itt megtekinteni, a piactér távolabbi részén veterán traktorokat szemlélhetünk.
Visszatérünk a szabadtéri színpadhoz: itt megkezdődött a kultúrműsor, éppen a dr. Göllesz Viktor Rehabilitációs Intézet ifjú művészei lépnek fel, de hamarosan indulnunk kell a következő állomáshelyre.
A Jenő-napi programok későbbi részében átadták még a díszpolgári címet, amelyet Alaksa Mihály volt alpolgármester kapott meg, míg a „Diósjenő Szolgálatért” kitüntetést Freistag János nyugalmazott építész-technikus, és Kis István nyugdíjas asztalos, református presbiter vehette át. 
H.H.-Sz.B.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése