2015. október 4., vasárnap

Tájházas találka Terényben



Nem véletlenül választotta idei szakmai konferenciája és országos találkozója központjául Terényt a Magyarországi Tájházak Szövetsége. A Cserhát lankái közt megbúvó kis falu igazi ékessége a palóc vidéknek.

A szervezet háromnapos nógrádi programsorozata csütörtökön, Balassagyarmaton kezdődött, majd pénteken Terényben a tudományos és ismeretterjesztő előadásokkal folytatódott. A község közepén található Johannita Közösségi Házban – ahol a korábbi polgármester, Fáy Dániel volt a házigazda – előbb a helyi Kalácska népdalkör vidám asszonykórusa szórakoztatta énekével és körtáncával a messzi földről ideérkezett vendégeket. 

Dr. Páll Istvánnak, a tájházszövetség elnökének, a nyíregyházi Sóstói Falumúzeum nyugalmazott igazgatójának rövid köszöntőjét követően dr. Bereczki Ibolya, a Szentendrei Szabadtéri Múzeum (skanzen) főigazgató-helyettese emlékezett meg meleg szavakkal közelmúltban elhunyt kollégájáról, Füzes Endre néprajkutató-etnográfusról, akinek óriási szerepe volt az országos tájházszövetség létrehozásában és működtetésében, amelynek haláláig egyik mozgatórugója volt.
Brozsó Andrásné, Terény polgármestere a házigazda települést mutatta be: megemlítette, hogy a szlovák nemzetiségi hagyományaira büszke, alig négyszáz fős lélekszámú faluban három önkormányzat (a diákoknak is van) és három múzeum is működik, és több mint száz paraszti porta élvez helyi védettséget. Eperjesi Tamás, a Herman Ottó Intézet igazgatója pedig arról szólt, a nemzeti vidékfejlesztési programban komoly feladatot szánnak a tájházaknak, mint helyi erőknek. A korábbi években is fontos volt a tájjellegű értékek megőrzése, ami roppant nehéz munka, mert a vidéki lakosság egyre öregedik, és bár a fiatalok elvándorlásának folyamatát sikerült lelassítani, az elkövetkező időszak jelentős tennivalója lesz ennek az állapotnak a fokozatos javítása. A jól működő tájházak pedig felhívhatják a figyelmet az adott terület és környékének sajátosságai, különlegességei iránt, nem pusztán turisztikai célzattal, hanem esetleg letelepedést csábító erővel is.

A beszédek után adták át a szövetség díját, az „Év tájháza” kitüntetést. Idén a pályázatra három jelentkező akadt, ebből a recskiek és a mezőcsátiak elismerő oklevélben részesültek, míg az algyőiek ettől a naptól büszkén viselhetik a címet. Dr. Bereczki Ibolya a méltatásban elmondta, a Tisza-parti település 2001 óta működő tájháza, amelyben korabeli kovácsműhely is található, hűen mutatja be a dél-alföldi vidék értékeit, érthetően és érdekesen tárva a fiatal korosztály elé mindazt, ami a Szeged környéki világban hagyományt jelent.
A konferencia a továbbiakban tudományos előadásokkal és bemutatókkal folytatódott, amelynek középpontjában az épített örökség megóvása volt, zárásként pedig a résztvevők kirándulás keretében felkerestek több nyugat-nógrádi tájházat.
Szöveg: Hegedűs Henrik
Fotó: Sztranyovszky Béla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése