2017. szeptember 20., szerda

Szabadtéri „erőparkok”

Több szabadtéri kondicionáló-erősítő játszótérrel gazdagodott az elmúlt években Balassagyarmat. Legutóbb a Madách-liget tőszomszédságában lévő tágas réten, a méretes fűzfa alatt épült egy ilyen „erőpark”, amelyet már birtokukba vettek az izmosodni vágyó iskolások.

Hétköznap, kora este a szűrt napsütésben. A Madách-liget felé haladván tűnnek fel előttünk a fiatalok. Hatan-heten gyakorolnak a nemrég átadott új játszótéren. Egyikük fekvőtámaszokat végez, a másik srác egy rúdra húzódzkodik fel, a harmadik pedig a korláton csimpaszkodik. A többiek éppen pihennek, vagy a társakat fényképezik, hiszen az izmok gyarapodását illik büszkén közszemlére bocsájtani. Ákos a „legdumásabb” köztük, elmondja, „tök jó” itt, sokkal hasznosabb, mintha egy izzadtságszaggal teli szűk és zsúfolt edzőteremben dolgoznának. Meg aztán kellemes ez az ősz eleji levegő, a tető miatt az eső sem csepereg esetleg rájuk, nem mellékesen pedig a szülők is látják őket, milyen hasznosan töltik a szabadidejüket. Péter közbevágja, ha alaposan kifáradnak, könnyebb utána a tanulás is, hiszen kitisztul az agy.


Csach Gábor, Balassagyarmat alpolgármestere megkeresésünkre hozzáfűzi, épp ezért létesítették ezeket az angol nevükön „street workout”, magyarosítva szabadidős – és egészség sportparkokat, hogy az ifjúság ne a sötét szobákban a négy fal között kuksoljon, ne a kábítószerhez, vagy a szeszesitalos pohár után nyúljon, hanem mozogjanak minél többen, gyerekek, felnőttek egyaránt a szabad levegőn. Először 2014-ben épült egy ilyen, a Madách-ligetinél némileg szerényebb kivitelű erősítő hely az Ipoly-parti szabadidőközpontban, a műfüves pálya mellett, majd egy évvel később a Szontagh-Arany utcai lakótömbök közötti játszótéren – ezek önerőből, négymillió forintba kerültek. A nemrégiben elkészült, kilenc elemet tartalmazó Madách-ligeti fedett sportparkot a Nemzeti Szabadidős – és Egészség Program részeként létesítették. A tizenegy-millió forintos összköltséget teljes egészében az állam, pontosabban a BMSK Zrt., a program felelőse finanszírozta. Az önkormányzat a sportpark környékén saját forrásból még parkosítást végez és a kényelmesebb megközelítés érdekében a földút helyett aszfaltozott járdát épít ide. Csach Gábor kifejtette, várják a második forduló eredményhirdetését, hiszen a város területén további öt hasonló erőpark és egy futópálya kialakítására is pályázatot nyújtottak be. 
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése